Voor veel bedrijven is het kopen van de zonnepanelen de laatste jaren zeer aantrekkelijk geworden. Je maakt er namelijk een belangrijke stap richting een duurzamere samenleving mee. Bedrijven hebben samen een grote verantwoordelijkheid om hun CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden. Daarnaast bespaar je ook direct op de energiekosten, waardoor de energierekening fors zal dalen. Verder doe je ook een investering met een hoog rendement, welke je waarschijnlijk al binnen 6 tot 8 jaar terug zal verdienen. Bekijk de zonnepanelen offerte
Privé of zakelijke zonnepanelen
Heb jij een bedrijfspand met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen? Of moet jouw bedrijfspand voldoen aan energielabel C en voldoet hij dat nog niet? Dan is het zakelijk kopen van zonnepanelen de ideale oplossing.
Als je een ondernemer bent die ervoor kiest om zakelijke zonnepanelen op het eigen huis te plaatsen profiteer je automatisch van belastingvoordeel. Je moet hiervoor wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten de zonnepanelen bijvoorbeeld verplaatsbaar zijn. Dit wordt ook wel ‘roerend’ genoemd. Als jouw zonnepanelen dus makkelijk los te maken en eventueel te verplaatsen zijn, dan maken de zonnepanelen deel van je bedrijf uit.
Voordat je je hier verder in verdiept is het verstandig om er eerst achter te komen of je de zonnepanelen wel echt op zakelijk mag zetten, of toch op privé moet zetten. Het antwoord op deze vraag hangt af van waar je de zonne-energie die je hebt opgewekt uiteindelijk voor gaat gebruiken.
Let er altijd goed op of je wel meer dan 10% van de opgewekte stroom voor je bedrijf gaat gebruiken. Verbruik je minder dan deze 10% voor je bedrijf? Dan zul je de zonnepanelen op je woning moeten zetten en dus privé moeten gebruiken. Verbruik je daarnaast meer dan 90% van de opgewekte zonne-energie voor jouw bedrijf?
Dan ben je weer verplicht om de zonnepanelen op het bedrijf te zetten. Als je tussen deze 10% en 90% valt maakt het niet uit wat je met de zonnepanelen doet en mag je zelf bepalen waar je de zonnepanelen plaatst. Het is hierbij wel slim om even te kijken naar fiscale voordelen waar je eventueel gebruik van mag maken om te kijken of er nog iets te halen valt.
Het is in de meeste gevallen niet heel eenvoudig om in detail te kunnen beschrijven waar jij de opgewekte stroom precies voor gaat gebruiken. De meeste ondernemers maken dan ook een schatting van hoe zij denken dat het energieverbruik ongeveer is ingevuld. Als jij jouw zonnepanelen dus zakelijk af wilt kunnen trekken, moet je uiteindelijk meer dan 10% van de opgewekte stroom voor je eigen bedrijf gebruiken. Zorg ervoor dat je dit altijd goed controleert en dat je ook kunt bewijzen hoeveel procent je uiteindelijk werkelijk voor je bedrijf gebruikt.
Verplicht energielabel C voor bedrijfspanden vanaf 2023
Is het oppervlak van jouw bedrijfspand groter dan 100 m2? Dan moet je er vanaf 1 januari 2023 goed opletten dat het pand minimaal energielabel C heeft. Dit is dan namelijk verplicht. Voldoet jouw bedrijfspand niet aan deze eis? Dan zal het pand niet langer gebruikt mogen worden als werkplek. Het is zelfs zo dat het pand vanaf 1 januari 2030 verplicht energielabel A zal moeten hebben. Deze regeling is niet alleen geldig voor jouw eigen bedrijfspand, maar ook voor het bedrijfspand dat je mogelijk verhuurd.
De voordelen van zonnepanelen op het bedrijf op een rijtje
Als je zonnepanelen zakelijk gaat kopen zijn er verschillende voordelen waar je van kunt profiteren. Dit is dan ook de reden dat het niet zo heel gek is dat steeds meer ondernemers voor deze optie kiezen. Zo kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), mag je afschrijven op de investeringskosten en verdient de investering zichzelf terug.
Twijfel je als ondernemer waar je de zonnepanelen op moet zetten, zoals op je woning of op je bedrijfspand? Dan is het in de meeste gevallen aan te raden om de zonnepanelen op het bedrijfspand te zetten. Op deze manier geniet je namelijk in de meeste gevallen van de meeste voordelen. Hieronder zetten wij enkele voordelen voor je op een rijtje.
Verdien jouw investering vanzelf terug
Meestal heb je de investering in zonnepanelen al binnen 6 tot 8 jaar terugverdiend. Met deze investering bedoelen wij de aanschaf van de zonnepanelen zelf, de accu en de aanvullende materialen die je nodig hebt om de zonnepanelen te installeren. De kosten hiervoor liggen momenteel nog behoorlijk hoog. Toch is de besparing die tegenover de zonnepaneel kosten staat ook erg hoog. Dit is dan ook de reden dat het op dit moment zeker interessant is om in een dak vol zonnepanelen te investeren. Hoe meer zonnepanelen jij op het dak hebt liggen, hoe lager de energiekosten zullen zijn.
De besparing op deze energiekosten zorgt er uiteindelijk voor dat je de investering weer terugverdient. Zodra je de investering terug hebt verdiend geniet je alleen maar van meer voordelen van jouw zonnepanelen. Op dat moment ga je namelijk maximaal besparen. Je hebt vanaf dat moment alleen mogelijke kosten voor het regelmatig onderhouden van de zonnepanelen. Dit staat in verhouding zeer positief tegenover de kosten die je bespaart door zonne-energie te gebruiken.
Je kunt gebruik maken van subsidies
Een ander voordeel is dat je van subsidies gebruik kunt maken. Al jaren wordt zonne-energie aangeprezen onder de consumenten. Tegenwoordig is het ook voor bedrijven aantrekkelijk om te kiezen voor zonnepanelen, omdat je aanspraak kunt maken op subsidies. Hierdoor is het plaatsen van zonnepanelen voor bedrijven eigenlijk een stuk interessanter, de aanschafkosten zullen hierdoor namelijk veel lager uitvallen. De Nederlandse regering is er volop mee bezig om Nederland steeds duurzamer te maken. Hier zijn de subsidies op zonne-energie een heel goed voorbeeld van.
Veel subsidies zijn erg specifiek vastgesteld. Zo ontvang je bijvoorbeeld een standaardbedrag als je nieuwe zonnepanelen aanschaf. Daarnaast zijn er ook voordelen die berekend worden op basis van een bepaald percentage. Je kunt bijvoorbeeld een subsidie krijgen die gelijk staat aan een aantal procent korting bij het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen. Dit noem je ook wel een investeringsaftrek. Er zijn verschillende soorten investeringsaftrek. Zo heb je bijvoorbeeld de energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een aftrek die momenteel 45,5% van de kosten van de investering bedraagt. Ook is er de SDE++ subsidie. Hier kan je mogelijk gebruik van maken bij het plaatsen van zonnepanelen voor je onderneming.
Dit bedrag komt bovenop de gebruikelijke afschrijving, waardoor je minder vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting betaald. Daarnaast heb je ook de milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze is op 1 januari 2023 gestegen naar 27, 36 of 45%. Dit percentage hangt af van het investeringsbedrag, de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel en de effecten op het milieu. Vaak wordt de MIA gecombineerd met de willekeurige afschrijving milieu-investeringen regeling, de VAMIL. Deze regeling is tot 75% van het investeringsbedrag beperkt.
Door zo snel mogelijk af te schrijven zul je de fiscale winst verminderen, waardoor je gedurende het jaar minder belasting zal hoeven betalen. Hierboven hebben we ook al even de KIA genoemd. Met deze investeringsaftrek kun je tot maximaal 28% van het bedrag dat je geïnvesteerd hebt van jouw winst aftrekken. De hoogte zal uiteindelijk afhangen van de overige investeringen die je in datzelfde jaar hebt gedaan.
Je moet wel aan enkele eisen voldoen om hier gebruik van de maken. Zo moet je bijvoorbeeld als Nederlandse ondernemer wel vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting betalen. Ook moet het aangekochte bedrijfsmiddel aan de eisen van de milieulijst of energielijst voldoen. Verder zal het bedrijfsmiddel ook een minimale aanschafprijs hebben. Hoeveel deze aanschafprijs zal zijn hangt uiteindelijk af van het soort investeringsaftrek. Meestal is dit € 2.500 per bedrijfsmiddel.
Je hoeft zelf niet veel te doen
Bij zonnepanelen zit natuurlijk een flinke handleiding. Gelukkig hoef je de montage van de zonnepanelen niet zelf te doen en kun je dit ook uit laten besteden. Veel leveranciers van zonnepanelen sturen ook direct een monteur mee als je hierom vraagt. Je bent er op deze manier altijd van verzekerd dat de zonnepanelen wel op de juiste manier gemonteerd worden en dat je van het volle rendement kunt genieten. Naast zonnepanelen zal je ook een accu nodig hebben waar de energie in opgeslagen wordt. Hierdoor kun je de energie op een later tijdstip weer gebruiken. Lees hier meer over bij het volgende voordeel.
Je kunt zonne-energie opslaan
Het is natuurlijk zonde om de opgewekte energie niet te gebruiken. Vaak is zonne-energie niet op ieder moment van het jaar beschikbaar. Zeker in Nederland hebben we vaak te maken met bewolkte dagen, waardoor de zon erg tegenvalt en de zonnestralen voor een groot deel geblokkeerd worden. Je wilt daarnaast vaak ook gedurende de nacht stroom kunnen gebruiken.
Door een accu te gebruiken kun jij alle opgewekte energie opslaan om op een later tijdstip te gebruiken. Op deze manier kom je nooit zonder stroom te zitten, ook als de zon even niet zichtbaar is. Sla je erg veel stroom op? Dan is het misschien ook interessant om de stroom terug naar de energieleverancier te sturen. Zij betalen nu nog voor de opgewekte energie, waardoor het een interessante inkomstenbron is voor de onderneming. Vanaf 2023 zal het terugleveren van de stroom steeds minder interessant worden omdat je dan steeds minder krijgt dan het jaar ervoor. Een accu is dan wel een stuk interessanter.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepanelen aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepanelen specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepanelen specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepanelen Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►