Als we het hebben over het isoleren van een woning, dan is na-isolatie een belangrijk begrip. Maar wat betekent na-isoleren nu precies, wat zijn de voordelen en waarom is het nu zo belangrijk? Bekijk de isolatie offerte
Wat houdt na-isoleren in?
Bij na-isoleren gaat het doorgaans over het isoleren van de spouwmuur. Wanneer je een oudere woning hebt, kan het zijn dat de spouwmuur nog niet geïsoleerd is. Ook komt het voor dat de bestaande isolatiematerialen verouderd zijn en niet meer goed hun werk doen. In deze gevallen is de spouwmuur na-isoleren dus zeker aan te raden.
Na-isolatie spouwmuur
Een spouwmuur bestaat uit twee delen, een binnen- en buitenmuur. De ruimte die tussen deze twee delen zit, wordt de spouw genoemd. Een niet-geïsoleerde spouwmuur isoleert al enigszins, maar door de spouw op te vullen met isolatiemateriaal kun je nog betere isolatie realiseren. Een geïsoleerde spouw zorgt er onder andere voor dat je een fijn binnenklimaat kunt creëren met een verhoogd wooncomfort.
Werking na-isoleren spouwmuur
Een spouwmuur na-isoleren, hoe werkt dat precies? Deze klus kun je het best overlaten aan een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Zij beginnen eerst met voorbereidend werk, waaronder het uitvoeren van onderzoek. Hierbij wordt er gekeken naar de huidige staat van het isolatiemateriaal.
Vervolgens gaan ze aan de slag met het isoleren van de spouwmuur. Er worden gaten geboord en de isolatie expert maakt openingen in het metselwerk van de woning. Door deze openingen wordt het isolatiemateriaal in de spouw aangebracht.
Indien nodig zal eerst het oude isolatiemateriaal verwijderd worden. Oud isolatiemateriaal heeft vaak niet meer de isolerende werking die moderne isolatiematerialen wel hebben. Daarom is het beter om het materiaal eerst te verwijderen voordat er nieuwe spouwmuurisolatie aangebracht wordt.
Redenen voor na-isoleren spouwmuur
Een spouwmuur na-isoleren heeft verschillende redenen en brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo zorgt na-isolatie ervoor dat warmte beter in de woning blijft hangen en kou buiten blijft in de wintermaanden. In de zomermaanden is dit precies andersom, en zorgt het nieuwe isolatiemateriaal dat de warmte beter buiten blijft. De voordelen hiervan zijn:
- Minder stookkosten
- Lagere energierekening
- Betere temperatuurregulatie
- Betere luchtkwaliteit
Gevolgen van niet isoleren
Wanneer je ervoor kiest om de spouw niet na te isoleren en de bestaande isolatie te laten voor wat het is, heeft dit verschillende gevolgen. Doordat in de winter warmte minder goed blijft hangen en kou sneller binnen kan komen, zal je meer moeten stoken. Dit ga je uiteindelijk merken op je energierekening. Bovendien betekent meer stoken ook meer CO2-uitstoot, wat natuurlijk niet goed is voor het milieu.
Toepassingen
Een geïsoleerde spouwmuur kan op verschillende manieren gerealiseerd worden en heeft dan ook meerdere toepassingen. Welke manier het best is voor jouw woning, is afhankelijk van je wensen en budget, maar ook van de mogelijkheden van de spouwmuur. Dit zal door het isolatiebedrijf onderzocht worden.
Materialen voor na-isolatie spouwmuur
Er zijn verschillende materialen waarmee een spouwmuur isoleren mogelijk is. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken. Enkele geschikte materialen voor na-isoleren zijn:
- Minerale wol: Dit isolatiemateriaal kan in de spouwmuur geblazen worden. Het gaat dan om vlokken glaswol of steenwol. Minerale wol heeft een relatief lage prijs en biedt zowel thermische isolatie als geluidsisolatie.
- EPS: EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en is in verschillende vormen als isolatiemateriaal verkrijgbaar. Het na-isoleren van de spouwmuur wordt gedaan met EPS-parels. Dit materiaal is dampdoorlatend, zodat de kans op vochtproblemen kleiner wordt. De parels hebben daarnaast een goede isolatiewaarde.
- Pur schuim: Pur schuim is isolatiemateriaal dat gespoten wordt aangebracht, en is daardoor ideaal voor in een spouwmuur. Het materiaal is goed bestand tegen vocht en vult de kleinste kieren en naden op. Bovendien is een dunne laag schuim al voldoende voor goed na-isolatie. Het materiaal is dan ook geschikt voor smalle spouwen.
Kosten isoleren spouw
Wat kost het na-isoleren van een spouwmuur nu precies? Wanneer je een investering doet en energiebesparende maatregelen neemt, wil je natuurlijk ook weten of de investering rendabel is en hoe snel je deze kunt terugverdienen. De gemiddelde kosten voor na-isolatie liggen tussen de € 15 en € 30 per m².
Verschillende prijsbepalende factoren
De uiteindelijke prijs die je betaalt voor het na-isoleren van spouwmuren hangt af van diverse factoren. De belangrijkste factor is het materiaal dat je kiest. Het ene materiaal is nu eenmaal duurder dan het andere, wat invloed heeft op de kosten. Bovendien is het ook afhankelijk van de isolatie expert die je inschakelt en welke prijzen zij hanteren. Denk hierbij aan eventuele voorrijkosten of kosten voor de afwerking van de isolatie. Andere prijsbepalers zijn:
- De dikte van het isolatiemateriaal
- Het aantal vierkante meters van het te isoleren oppervlak
- Eventueel voorbereidend werk of herstellingswerkzaamheden
Subsidie
Een andere factor die bepaalt hoeveel je uiteindelijk betaalt voor spouwmuurisolatie is de subsidie. Vanuit de overheid is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) opgezet om woningeigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Spouwmuurisolatie en andere isolatiemaatregelen vallen hier ook onder.
Wanneer je voor een subsidie in aanmerking komt, kun je hiermee de isolatie gedeeltelijk of misschien wel volledig financieren. Het is dan wel belangrijk dat je voldoet aan de voorwaarden. Een van deze voorwaarden is bijvoorbeeld dat de isolatie geplaatst wordt door een specialist.
Belangrijke punten bij na-isolatie
Wanneer je een spouwmuur gaat na-isoleren, zijn er verschillende aandachtspunten. Het is goed om deze punten vooraf door te nemen, eventueel in overleg met een ervaren isolatie specialist. Zo ben je verzekerd van een correcte uitvoering van de spouwmuurisolatie en weet je zeker dat deze optimaal werkt.
Is de spouwmuur geschikt voor na-isolatie?
Na-isoleren kan niet bij elke spouwmuur toegepast worden. Zo moet de buitenmuur in goede staat zijn om deze te laten isoleren. Bovendien kunnen er vochtproblemen ontstaan bij na-isolatie wanneer de gevel een dampremmende laag heeft. Laat daarom door een specialist onderzoeken of de spouwmuur geschikt is voor isolatie voordat je hiermee aan de slag gaat.
Goede ventilatie
Bij na-isoleren is goede ventilatie van de woning essentieel. Indien er slechte of onvoldoende ventilatie is, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Houd hier dus zeker rekening mee. Door de woning voldoende te luchten of een ventilatiesysteem te installeren, kunnen vochtproblemen verminderd worden.
Dikte van de spouw
Om een geïsoleerde spouwmuur te realiseren, moet de spouw dik genoeg zijn. Er moet immers isolatiemateriaal in geplaatst worden, en wanneer de spouw te smal is, is dit niet mogelijk. Daarnaast heeft de dikte van de spouw ook invloed op de materiaalkeuze. Bij een smalle spouw kan bijvoorbeeld het best gekozen worden voor het na-isoleren met pur schuim.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de isolatie offerte ►