Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om een dakkapel. Je kunt kiezen uit een dakkapel met een plat dak, een nokverhoging of een schuin dak dakkapel. Bekijk de dakkapel offerte
De voor- en nadelen van een schuine dak dakkapel
Ondanks dat de plat dak dakkapel beter bekend is heeft de dakkapel met schuin dak meerdere voordelen. Hieronder zetten we ze voor je in opbouw op een rijtje:
Voordelen schuine dakkapel
- Van opslaghok naar volwaardige kamer: Je krijgt extra ruimte waardoor je ineens toch die extra slaapkamer of die tweede badkamer kunt hebben.
- Betere lichtinval: Door de extra ramen heb je meer natuurlijke lichtinval.
- Betere afvoer: Water, blaadjes en andere rotzooi kunnen geen troep achterlaten op je dakkapel met schuin dak.
- Volledige integratie: De dakkapel heeft dezelfde dakbedekking als de bestaande dakpannen van het huis. Prachtig resultaat gegarandeerd.
- De waarde van je woning gaat omhoog: Extra ruimte in je huis betekent een stijging van de waarde van het huis.
Nadelen dakkapel met schuine dak
- Altijd een vergunning nodig: Waar je een plat dak dakkapel zonder vergunning kunt plaatsen heb je voor een dakkapel met schuin dak altijd een vergunning nodig.
- Hogere kostprijs: Helaas liggen de prijzen voor een schuin dak 10 tot 15% hoger dan een dakkapel plat dak.
- Minimaal 35 graden: De hellingshoek van de dakkapel met schuin dak liggen op minimaal 35 graden.
Dakkapel met schuin dak
Met een dakkapel met schuin dak bespaar je jezelf veel kosten en moeite op het gebied van onderhoud. De waterafvoer gebeurt namelijk van nature en de integratie met het dak is beter dan bij een dakkapel met plat dak.
Dakkapel platte daken
Bij een plat dak dakkapel is er meer onderhoud voor nodig. Regenwater blijft liggen, maar ook blaadjes in de herfst en ander zwerfafval dat op je dak beland kan niet makkelijk weg. Je zult dus regelmatig het dak op moeten om ervoor te zorgen dat het schoon blijft.
Verschillen tussen een dakkapel met schuin dak en plat dak
De verschillen tussen een dakkapel met plat dak en een dakkapel met schuin dak liggen voornamelijk in de levensduur en het onderhoud van de dakkapellen. Hieronder geven we je daar meer informatie over.
Levensduur van een dakkapel met schuine daken
Doordat water niet op het dak stil kan staan heb je geen last van stilstaand water en heb je minder aanslag op je dakbedekking. Vaak wordt de dakkapel met schuin dak geplaatst met een pannendak, daardoor heb je een lange levensduur en kan je dakkapel tot wel 80 jaar mee.
De zijkant wordt op een andere manier afgewerkt, het materiaal hiervoor kun je zelf uitkiezen. Zink heeft hierin de langere levensduur, hieronder zie je de mogelijkheden en hoeveel jaar het materiaal meegaat:
- Houten dakkapel schuin dak: 75 jaar
- Kunststof dakkapel: 75 jaar
- Polyester dakkapel: 50 jaar
- Zinken dakkapel: 75+ jaar
Je kunt jezelf voorstellen dat een zinken dakkapel meer kost bij de installatie dan een houten dakkapel. Dit verdient zichzelf uiteindelijk weer terug door het aantal jaren dat je dakkapel meegaat.
Onderhoud bij dakkappel met schuin dak
Zoals eerder al benoemd heb je met een schuin dak dakkapel minder onderhoud. Blaadjes en andere rotzooi kunnen namelijk niet blijven liggen. Dat kan dan natuurlijk ook niet in de weg liggen, of zelfs gaan rotten. Wel moet je de dakkapel af en toe schoonmaken. Dit doe je door ze schoon te maken met water en een sopje, gebruik hierbij zachte doeken en borstels. Gebruik vooral geen hogedrukspuit, hiermee maak je het pannendak stuk en kunnen er lekkages ontstaan.
Verschillen op basis van materiaalsoort
Het onderhoud aan je dakkapel met schuin dak verschilt natuurlijk per gekozen materiaal. Kies je voor hout? Dan zul je vaker het dak op moeten om het opnieuw te verven. Bij polyester of kunststof dakkapel hoef je de dakkapel alleen schoon te maken. Bij zink hoef je dit nog minder vaak te doen.
Nieuwe dakkapel met schuin pannendak: vergunning nodig?
Vaak kiezen mensen voor een dakkapel met een plat dak. Dit komt doordat er voor dit type dakkapel vaak geen omgevingsvergunning nodig is. Ook hoeven je buren geen toestemming te geven, je bespaard jezelf hier dus veel administratief werk mee.
Voor een dakkapel met schuin dak is er vaak wel een vergunning nodig, maar dit kan per gemeente verschillen. Vraag dus altijd bij jouw eigen gemeente na of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van je dakkapel schuin dak.
Maatwerk dakkapellen
Schuin dak dakkapellen zijn duurder in de plaatsing. Dit komt doordat het plaatsen van een schuin dak dakkapel lastiger is dan een dakkapel met plat dak. Het prijsverschil kan tot wel €800,- zijn.
Nokverhoging
Naast de dakkapel met schuin dak kun je ook kiezen voor een nokverhoging. Deze kan enkel- of dubbelzijdig zijn, zo kun je genieten van nog meer ruimte op je zolder. De nokverhoging is te vergelijken met een grote dakkapel met veel ramen.
Kiezen voor een nokverhoging is wel duurder dan een dakkapel met schuin dak.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!
Bekijk de dakkapel offerte ►