Wil je ook kunnen genieten van een verwarmd zwembad tijdens de wat koelere zomerdagen? Maak dan gebruik van een warmtepomp voor een verwarmd zwembad. Een warmtepomp zwembad is makkelijk aan te sluiten en enorm gebruiksvriendelijk. Bekijk de warmtepomp offerte
Wat is een zwembad warmtepomp?
Een warmtepomp is de efficiëntste manier om te zorgen voor een warm zwembad. Zwembad verwarming gebeurt door buitenlucht om te zetten in warmte. Het koelmiddel brengt warmte over naar de compressor, waar het onder hoge druk wordt gecomprimeerd. Hierbij ontstaat warmte, die via de spiraal vrijkomt in het badwater.
Hoe werkt een zwembad warmtepomp?
Koelvloeistof stroomt in de warmtepomp en absorbeert warmte uit de buitenlucht. Zelfs als het buiten nog koud is, kan hij nog steeds nuttige warmte uit de lucht halen. Hierdoor wordt het koelmiddel heter en verdampt het in een gas. Het gas stroomt vervolgens in de compressor en wordt gecomprimeerd (dit gas wordt erg heet). Het verwarmde gas stroomt vervolgens met het koude zwembadwater langs de leidingen, wordt verwarmd en stroomt vervolgens terug het zwembad in, de warmtepomp warmt op deze manier het zwembadwater. Wanneer het koelmiddel warmte afgeeft, wordt het weer vloeibaar en begint het hele proces opnieuw.
Welke warmtepomp is geschikt voor jouw zwembad?
Welke warmtepomp voor jou geschikt is, hangt vooral af van de hoeveelheid zwembadwater die deze moet verwarmen. Overcapaciteit van warmtepompen is uiteraard altijd toegestaan, maar ondercapaciteit is niet aan te raden. De maximale capaciteit en andere technische details zijn vaak te vinden op de productpagina van de warmtepomp. Let ook op de minimale pompsterkte om te zien of de filterpomp van jouw zwembad krachtig genoeg is voor de warmtepomp die jij kiest.
Voordelen van een warmtepomp zwembad
Met een zwembad verwarmingspomp houdt je jouw water het grootste deel van het jaar op de juiste temperatuur. 80% van de geproduceerde energie komt uit de omgevingslucht, hierdoor zijn zwembadwarmtepompen ook zeer milieuvriendelijk. De energie is van natuurlijke oorsprong en hernieuwbaar. Het kleine beetje elektriciteit dat een warmtepomp verbruikt, kan optioneel via zonnepanelen worden opgewekt. Zo kun je gratis, goedkoop en op een energiezuinige manier het zwembadwater verwarmen.
Een ander voordeel van de nieuwste generatie warmtepompen is dat ze geen geluidsoverlast meer veroorzaken. De meeste warmtepompen die op lucht werken zijn zeer stil, waardoor ze geen verstoring rond het zwembad veroorzaken. Qua decibel ligt het geluid ergens tussen het gezoem van een mug en een normaal gesprek.
Hoe moet ik de zwembad warmtepomp gebruiken?
Afhankelijk van het type warmtepomp kun je kiezen uit verschillende programma’s. Standaardmodellen werken altijd op vol vermogen. Tijdens de zomer kun je jouw inverter model op een lagere stand instellen. Gebruik een zwembadwarmtepomp altijd in combinatie met een isolerende afdekking.
Een standaard warmtepomp staat dus altijd op dezelfde stand. Je kunt hem elke dag handmatig in- en uitschakelen, of afhankelijk van het model, op tijd, of bedienen via een bedieningskast. Dit geldt ook voor inverter warmtepompen. Het inverter model is echter volledig vormgegeven en gepersonaliseerd voor het zwembad. In principe kun je hem op ieder moment aanzetten en zijn werk laten doen. De omvormer draait nooit sneller dan nodig, waardoor je veel energie kunt besparen.
Iedere warmtepomp voor zwembaden heeft overigens een beeldscherm waarmee je hem kunt bedienen. Elke warmtepomp gebruikt het display anders.
Hoe een zwembad warmtepomp onderhouden?
Het buitenzwembad wordt waarschijnlijk in de wintermaanden niet gebruikt. Dit betekent dat jouw warmtepomp ook enkele maanden buiten werking zal zijn. Als het zwembad in de winter niet wordt gebruikt, kun je het beste de warmtepomp uitschakelen. Dit betekent dat je de watertoevoer naar de warmtepomp onderbreekt en de stroom uitschakelt. Zodra dit is gebeurd, kun je een compressor gebruiken om de leidingen leeg te maken. Ten slotte moet de pomp worden uitgeschakeld om te voorkomen dat vuil en stof in de leidingen terechtkomen. Door deze voorzorgsmaatregelen zorgvuldig op te volgen, blijft de pomp intact en treedt er geen vorstschade op.
Verschillende typen warmtepompen voor het zwembad
Warmtepompen zorgen ervoor dat warmte uit natuurlijke bronnen wordt opgenomen, verhoogd en wordt afgegeven. Dit kan op verschillende manieren, zo zijn er verschillende soorten warmtepompen beschikbaar voor jouw zwembad. Enkele opties in het systeem zijn als volgt:
Elektrische zwembad warmtepomp
Het eerste type is elektrische zwembadverwarming. Dit is de efficiëntste manier om water op de gewenste temperatuur te brengen en is bovendien energiezuinig. Verwarmd gas wordt vanuit de buitenlucht in de compressor gepompt, die warmte toevoegt en het hete gas door het zwembadwater circuleert. Dit is hoe warmte wordt overgedragen aan water.
De elektrische warmtepomp werkt het efficiëntst als de buitenluchttemperatuur niet lager is dan vijftien graden Celsius. Bovendien wordt er meer energie verbruikt als de buitenlucht koeler is. Als je in de winter een zwembad in Nederland wilt verwarmen, is een elektrische zwembadwarmtepomp niet de beste keuze. Ook is het belangrijk om een pomp van hoge kwaliteit aan te schaffen, zodat de apparatuur niet snel kapot gaat. Er zitten dus nadelen vast aan een warmtepomp in deze situatie.
Step inverter warmtepomp
Pompen die gebruik maken van step inverter techniek zijn over het algemeen duurder dan reguliere warmtepompen. Op de lange termijn bieden ze echter wel meerwaarde, aangezien de elektriciteitskosten tot wel 50% kunnen worden verlaagd. De capaciteit van de pomp is altijd afhankelijk van de energiebehoefte. Een ander voordeel van deze pomp is het lage geluidsniveau. Aan de andere kant zijn step inverter warmtepompen niet zo energiezuinig als volledig inverter warmtepompen.
Full inverter warmtepomp
Een Full inverter warmtepomp heeft alle kwaliteiten van een step inverter warmtepomp en zijn bovendien zeer energiezuinig. Deze pompen verlagen de energiekosten met gemiddeld 50 tot 60 procent en zijn tien keer stiller dan reguliere warmtepompen.
Lucht/water warmtepomp
Tenslotte zijn er lucht/water-warmtepompen, die zelfs bij vorst warmte uit de buitenlucht kunnen halen. Dit type warmtepomp kan ook bij temperaturen onder het vriespunt zonder problemen blijven functioneren. Lucht/water-warmtepompen hebben altijd een buiten- en een binnen component. Het buitengedeelte moet energie uit de buitenlucht halen en deze in een warmtepomp verwarmen. Via het koelmiddel wordt warmte aan de binnenunit geleverd om voor verwarming te zorgen.
Kosten van een zwembad warmtepomp
Zwembaden kunnen al redelijk duur zijn en dat geldt ook voor zwembad warmtepompen. Hoeveel je precies zal betalen, hangt af van de keuzes die je maakt. Een warmtepomp kost ongeveer € 1.000,- voor een privézwembad. Dit is veel geld, maar aan de andere kant: als je de warmtepomp efficiënt gebruikt, zijn de verbruikskosten erg laag. De gemiddelde levensduur van een goed onderhouden warmtepomp bedraagt 15 tot 20 jaar, waardoor het een goede investering is. Denk ook eens aan de kosten voor het plaatsen van een warmtepomp: deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van het zwembad, de gewenste temperatuur, isolatie, afdekking etc.
Alternatieven zwembad warmtepomp
Een warmtepomp is een van de manieren waarop je het zwembad kunt opwarmen. Er zijn naast een warmtepomp ook alternatieven, dit zijn:
De zonneboiler
Een vorm van zwembadverwarming is een zonneboiler. Het is een milieuvriendelijke oplossing die de warmte van de zon benut. Zonlicht valt op een zonnecollector die je op jouw dak plaatst. De zon verwarmt de vloeistof via een zonnecollector, die de warmte vervolgens via een warmtewisselaar naar het zwembad transporteert. Het gebruik van een zonneboiler is vooral leuk als de zon schijnt. Zo behaal je het beste rendement. Op bewolkte dagen kan een zonneboiler dus minder efficiënt zijn.
Het combineren van een zonneboiler en zwembad warmtepomp
De tweede optie is om een zonneboiler te combineren met een warmtepomp. Op zonnige dagen doet de zonneboiler het werk, terwijl op bewolkte dagen de warmtepomp het overneemt. Zo behoudt het zwembad altijd een constante temperatuur.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de beste warmtepomp offerte ►