Met een lucht-lucht warmtepomp kun je jouw woning op een milieuvriendelijke manier verwarmen en koelen. Je gebruikt geen fossiele brandstoffen; sluit gewoon aan op de stroombron. Ook zijn de investeringskosten vrij laag in vergelijking met andere typen warmtepompen. Bekijk de warmtepomp offerte
Wat is een lucht-lucht warmtepomp?
Een lucht-lucht warmtepomp zuigt buitenlucht op en verwarmt deze lucht via een compressor, waarna de warme lucht de woning binnenkomt. Dat kan met een split warmtepomp en twee units: een buitenunit en een binnenunit.
- Buitenunit: Dit onderdeel van de lucht-lucht warmtepomp zuigt buitenlucht aan en verwarmt deze. De unit kan op de grond, muur of plat dak geplaatst worden.
- Binnenunit: Dit onderdeel van de lucht-lucht warmtepomp blaast warme of koele lucht de kamer in. Je kunt kiezen voor een wand-, vloer- of plafondmodel. Je kunt ook meerdere binnenunits op dezelfde buitenunit aansluiten.
Wanneer is een lucht-lucht warmtepomp interessant?
Lucht-lucht warmtepompen kunnen nuttige apparaten zijn om het klimaat in een kamer te regelen, maar wanneer zijn ze nu interessant? Ze zijn zeker het overwegen waard als:
Als vervanging voor elektrische verwarming
Heb je een elektrische centrale verwarming, let dan op dit verbruik kan snel hoog oplopen. Het vervangen van elektrische verwarming door een lucht-lucht warmtepomp is een interessante optie. Dit bespaart vaak veel geld op de elektriciteitsrekening. Bovendien kun je bij dit type warmtepomp kiezen voor een milieuvriendelijker alternatief.
Als nieuw centraal verwarmingssysteem
Heb je nog geen centrale verwarming? Dan kun je wellicht kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp in plaats van een klassieke cv-ketel. Dat kan bijvoorbeeld. Sluit meerdere binnenunits aan op één buitenunit. Vervolgens kun je de temperatuur van elke kamer individueel aanpassen.
Let op: Het systeem moet in de koel- of verwarmingsmodus staan. Je kunt een apparaat bijvoorbeeld niet in de badkamer verwarmen en in de woonkamer koelen.
Heb je al een Cv-installatie, bijvoorbeeld met lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming, en wil je het water in de installatie milieuvriendelijk verwarmen? Dan is een lucht-water warmtepomp wellicht een betere keuze.
In kleine en goed geïsoleerde woningen
Vooral in kleine, goed geïsoleerde woningen zal een lucht-luchtwarmtepomp nuttig zijn. Isolatie zorgt ervoor dat warme of koude lucht moeilijk kan ontsnappen. In grote woningen, die vaak veel verschillende kamers hebben, kan het al snel te duur worden om in elke kamer een binnenunit te plaatsen. Daarom zijn lucht-lucht warmtepompen vooral interessant in kleinere woningen.
Als airco tijdens warme periodes
Als je jouw verwarmingssysteem moet vernieuwen en overweegt airconditioning te installeren, is een lucht-lucht warmtepomp de meest voor de hand liggende keuze. Het is het energiezuinigste apparaat en je hebt voor zowel koelen als verwarmen slechts 1 element nodig.
Voor- en nadelen van een lucht-lucht warmtepomp
De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp zijn:
- Goedkoop: Lucht-lucht warmtepompsystemen zijn goedkoper dan andere typen warmtepompen.
- Flexibiliteit: Het systeem kan tijdens warme zomerdagen ook als airconditioning worden gebruikt.
- Snelle werking: Door de snelle werking van het apparaat kan de ruimte snel de gewenste temperatuur bereiken.
- Eenvoudige installatie: Geen dure graafwerkzaamheden nodig. Voor sommige typen warmtepompen zijn graafwerkzaamheden nodig.
- Milieuvriendelijk: Net als bij andere typen warmtepompen zijn voor het gebruik van een lucht-luchtwarmtepomp geen fossiele brandstoffen nodig en wordt alleen elektriciteit gebruikt.
De nadelen
Helaas zijn er ook wat nadelen voor dit soort warmtepomp:
- Laag rendement bij koud weer: Het rendement van lucht-lucht warmtepompen is afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht en is dus lager in de winter.
- Extra verwarming vereist: Omdat het rendement van lucht-lucht warmtepompen bij koud weer vrij laag kan zijn, wordt bij koude weersomstandigheden aanvullende verwarming aanbevolen.
- Kan niet worden gebruikt in combinatie met bestaande verwarmingsapparatuur zoals radiatoren of vloerverwarming: Wil je op de warmtepomp aansluiten op een van deze verwarmingstoestellen, dan kun je het beste kiezen voor een lucht-water warmtepomp, die het water in de leidingen van deze toestellen verwarmt.
Wat zijn de kosten van lucht-lucht warmtepompen?
De kosten van een lucht-luchtwarmtepomp van 5 tot 6 kW zijn ongeveer € 4.000,- tot € 8.000,-. Deze prijs is inclusief montage. een lucht-lucht warmtepomp kopen is goedkoper dan als je andere soorten warmtepompen koopt, zoals lucht-water warmtepompen. Dit komt mede door het installatiegemak. Ook kun je de waterpomp gedeeltelijk terug verdienen, omdat je minder of geen aardgas verbruikt. Gemiddeld is de terugverdientijd van een lucht-lucht warmtepomp ongeveer 6 tot 14 jaar.
Zijn er subsidies beschikbaar voor lucht-lucht warmtepompen?
Er zijn geen ISDE subsidies beschikbaar voor het installeren van lucht-luchtwarmtepompen. ISDE staat voor investeringssubsidie duurzame energie. Dit geldt alleen voor grond-water, water-water of lucht-water warmtepompen. In sommige gemeenten en steden kun je profiteren van lokale subsidies voor de installatie van warmtepompen.
Het verschil tussen lucht-water warmtepomp en lucht-lucht warmtepomp
Zowel lucht-water als lucht-lucht warmtepompen halen energie uit de buitenlucht. Lucht-lucht warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht en dragen deze over aan het ventilatiesysteem (lucht) binnenshuis. De lucht/water variant geeft warmte af aan het Cv-systeem (water). Maar wees gewaarschuwd: beide varianten worden vaak lucht-luchtwarmtepompen genoemd.
Lucht/water-warmtepompen leveren meer warmte-energie per kilowatt elektriciteit dan lucht-lucht warmtepompen en absorberen zelfs bij -20° nog steeds warmte uit de buitenlucht. Voor elke kilowatt die je met een lucht/water-warmtepomp verbruikt, krijg je 5 kilowatt warmte terug. Bij gebruik van een lucht/luchtpomp bedraagt het gemiddelde vermogen 3 kilowatt.
Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?
Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit zuigt lucht aan met behulp van een ventilator. Terwijl de compressor in de unit het koelgas verwarmt, wordt de lucht verwarmd en vervolgens zuigt de binnenunit de lucht aan. De binnenunit verdeelt vervolgens de warme lucht door de kamer.
Een lucht-lucht warmtepomp werkt ook omgekeerd. Met andere woorden: je kunt een warmtepomp ook gebruiken om een ruimte te koelen. Met slechts één apparaat regel je eenvoudig het hele jaar door de temperatuur in de kamer.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de beste warmtepomp offerte ►