Dakbedekking van bitumen, ook wel bitumen dakleer genoemd, is een populaire dakbedekking die onder andere zorgt voor een waterdicht dak en bekend staat als sterk materiaal. In deze blog bespreken we de belangrijkste eigenschappen van dit type dakbedekking. Bekijk de bitumen offerte
Bitumineuze dakbedekking
Bitumen dakbedekking wordt ook wel bitumineuze dakbedekking genoemd. Het staat ook bekend als roofing of dakleer. Bitumen is een materiaal dat uit aardolie vervaardigd wordt. Doordat gemodificeerde bitumen worden toegevoegd bij de productie, is de kwaliteit van bitumineuze dakbedekking tegenwoordig aanzienlijk verbeterd. Het is een stuk elastischer, het gaat langer mee en het kan beter tegen temperatuurschommelingen.
Je hebt twee soorten bitumen: SBS-bitumen en APP-bitumen. SBS-bitumen zijn bitumen op basis van elastomeren. APP-bitumen zijn bitumen op basis van plastomeren.
SBS-bitumen
SBS staat voor Styreen butadieen. Het is een rubberachtige stof die invloed heeft op de elasticiteit van de stof. SBS-bitumen kun je plaatsen op bijvoorbeeld isolatie en hout, omdat dit type geschikt is voor alle types ondergronden.
APP-bitumen
APP staat voor Atactisch Polypropyleen. In tegenstelling tot SBS-bitumen is dit type bitumen beter bestand tegen uv-straling en kan het beter tegen extreme temperaturen. Dit type dakbedekking is minder elastisch en hierdoor wordt het voornamelijk gebruikt op daken die amper kunnen krimpen of uitzetten.
Uv straling
SBS-bitumen daken zijn minder goed bestand tegen uv-straling dan APP-bitumen. Hierom wordt er vaak een schutlaag van leislag of grind bovenop de roofing geplaatst. Op deze manier wordt er voorkomen dat het dak in de loop van de jaren poreus wordt. APP-bitumen is dus beter bestand tegen de uv-stralen. Voor APP-bitumen is er dus bovenop de dakbedekking geen extra ballastlaag nodig.
Wanneer je op zoek bent naar alternatieven voor bitumen dakbedekking die ook uv-bestendig zijn, dan zijn EPDM-dakbedekking, kunststof dakbedekking en groendak een slimme keuze. EPDM-dakbedekking staat verder bekend om dat het elastisch en onderhoudsvriendelijk is. Kunststof dakbedekking dat het licht gewicht heeft en beschikbaar is in verschillende kleuren. Groendak is thermisch isolerend en goed akoestisch.
Platte daken
Bitumen is een van de populairste dakbedekkingen voor platte daken, naast bijvoorbeeld pvc-dakbedekking. Het materiaal wordt al zo’n 70 jaar lang gebruikt. 99% van de Nederlandse daken zijn van een bitumen dakbedekking voorzien. Het staat bekend om zijn lange levensduur, lage prijs en het is ook onderhoudsvriendelijk. Naast platte daken kan bitumen dakbedekking in principe ook gebruikt worden op een licht hellend vlak. Een bitumen dak is absoluut geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.
Hoe wordt bitumen dakbedekking aangebracht?
Er zijn twee verschillende methoden waarop je bitumineuze dakbedekking kunt aanbrengen. Bitumineuze dakbedekking kun je lijmen en branden op het dak. Het wordt als een bitumen rol geleverd en geplaatst in de vorm van stroken.
Bitumen branden is de meest goedkope optie, het vaakst toegepast, maar het is wel complexer en hierdoor moet een vakman de bitumen dakbedekking aanbrengen voor een correcte plaatsing. Verder brengt het brandgevaar met zich mee en het heeft een groter risico op blaasvorming.
Bitumen lijmen is duurder, maar wel veiliger omdat er geen vuur aan te pas komt, je kunt het zelf doen en het is extra waterbestendig.
Voordelen en nadelen bitumen dak
Een bitumen dak kent verschillende voor- en nadelen. Deze hebben we voor je op een rij gezet.
De voordelen van een bitumen dak
- Het is waterdicht
- Bitumen dakbedekking kost minder dan andere soorten dakbedekking
- Levensduur van bitumen: 20 à 40 jaar
- In verschillende kleuren beschikbaar
- Eenvoudige reparatie
- In combinatie met isolatie mogelijk, meer weten over de beste dakisolatie?
De nadelen van een bitumen dak
- Alleen APP-bitumen goed bestand tegen uv-straling
- Niet naadloos
- Moet in meerdere lagen aangebracht worden
Levensduur bitumen dak
De gemiddelde levensduur van bitumen is 20 à 40 jaar. Zaken zoals het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal spelen ook een grote rol bij het bepalen van de levensduur. Als je zeker wil zijn van een zo lang mogelijke levensduur van een bitumen dak, dan kun je de plaatsing beter overlaten aan een gespecialiseerde vakman. De vakman werkt met professionele en kwalitatieve materialen.
Onderhoud bitumen dakbedekking
Er zijn wat manieren hoe je de levensduur van het dakleer zo lang mogelijk uitstelt. Ten eerste is het slim om eens per jaar te plegen. Wanneer je het dak een keer per jaar reinigt en vuil zoals alg, mos en bladeren verwijdert, zal je complete dak niet snel toe zijn aan vervanging. Daarnaast kun je een laag grind of kiezels op je dak plaatsen. Dit zodat het dak minder bloot wordt gesteld aan uv-straling. Door het plaatsen van kiezels of grind zal het dakleer minder snel uitdrogen.
Veelgestelde vragen
Wat kost bitumen per m²?Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakisolatie Offertes, Gratis!
Bekijk de dakbedekking offerte ►