Er zijn diverse redenen om je kelder te isoleren. Bijvoorbeeld om de thermische hoge isolatiewaarde van de huidige vloer erboven te verbeteren. Je kelderplafond isoleert namelijk ook voor je kamers erboven. Ook kun je ervoor kiezen om de kelder te isoleren, zowel aan de binnen- als buitenkant. Bekijk de spouwmuurisolatie offerte
Waarom laat ik mijn kruipkelder isoleren?
Even belangrijk als het houden van een droge kelder, is ervoor zorgen dat je kelder of kruipkelder de temperatuur goed onder controle heeft. Met andere woorden, je wilt voorkomen dat warmte uit je huis via de kelderwanden of vloer kan ontsnappen.
Om dit warmteverlies te voorkomen, is het essentieel om de kelder te isoleren. Als je ervoor kiest om de licht isolatiemateriaal aan de buitenkant aan te brengen, is het van groot belang dat het isolatiemateriaal en de bevestiging ervan niet alleen geschikt zijn voor vochtige omstandigheden, maar ook vormvast zijn en bestand zijn tegen de druk van grondwater.
Waarom je kelderplafond isoleren?
Je kelder isoleren is altijd een verstandige keuze, ongeacht het doel van de isolatiewerkzaamheden. Bij een niet geïsoleerde kelder gaat namelijk veel warmte verloren. Hier zijn de voordelen van een goede kelderisolatie in het kort:
1. Kelderplafond isoleren: Een aanzienlijke hoeveelheid warmte gaat verloren via de vloerisolatie van je benedenverdieping. Gelukkig kun je deze vloer isoleren door isolatiemateriaal (zoals harde isolatieplaten of PUR-schuim) aan te brengen op het plafond van je kelder. Hierdoor bespaar je op je energierekening en ervaar je een comfortabeler woonklimaat. Meer informatie over het isoleren van je kelderplafond volgt hieronder.
2. Kelder isoleren: Als je van plan bent om je kelder te gebruiken als leefruimte of hobbyruimte, is het van groot belang om de kelder zelf goed te isoleren. Dit zorgt ervoor dat de kelder langer warm blijft in de winter en koeler in de zomer. Het resultaat is een lagere verwarmingskosten, minder koude keldermuren, en een verkleind risico op schimmelvorming. Meer details over het isoleren van je kelder volgen hieronder.
Hoe je kelder isoleren?
Bij voorkeur laat je de kelder isoleren van buitenaf geïsoleerd door drukvaste en waterbestendige isolatiepanelen volledig aan de kelderwanden te bevestigen. Materialen zoals XPS en cellenglas zijn hiervoor het geschiktst.
Deze panelen worden stevig vastgelijmd met behulp van bitumenlijm. Je gebruikt dezelfde lijm om de naden tussen de panelen af te dichten, zodat vocht niet achter de isolatie kan komen. Voor extra bescherming tegen grondwater kan de isolatielaag worden bedekt met waterdicht materiaal zoals noppenfolie of een filterdoek.
Wanneer je kiest om je kelder isoleren, moet je ook isolatie aan de onderkant van de kelderplaat aanbrengen. Materialen zoals XPS en cellenglas zijn geschikt omdat de kelder bovenop deze isolatielaag wordt gebouwd.
In sommige gevallen is het niet mogelijk om een kelder van buitenaf te isoleren, vooral bij renovatieprojecten. In dat geval worden de isolatieplaten aan de binnenzijde van de keldermuren bevestigd, met de nadruk op een goede dampdichting van de plaatsing de isolatie.
Zowel bij renovatie als nieuwbouw is het mogelijk om het plafond van de kelder of kruipkelder te isoleren. Dit kan worden gedaan met vaste isolatiepanelen, zoals die van PUR-PIR of XPS.
Als het plafond niet volledig vlak is of leidingen voor technische voorzieningen heeft, is gespoten PUR of Icynene isolatieschuim een zeer goede oplossing. Hierdoor wordt warmte- of koude-voeten tussen de bovenliggende ruimte en de onderste bovenliggende verdieping van de woning voorkomen. Meer details zijn te vinden op de pagina over plafondisolatie.
Als de kelder te laag is om het plafond te isoleren of als de kruipkelder te vochtig is, kan bodemisolatie een geschikte oplossing zijn. Bij bodemisolatie worden EPS-parels in de bodem geblazen, waardoor de buitenzijde van de woning extra wordt geïsoleerd en een droger klimaat ontstaat.
Welke soorten kelderisolatie bestaan er?
Kelderisolatie omvat het isoleren oppervlakte van zowel de kelderwanden, de keldervloer als het plafond van de kelder. Hiervoor zijn verschillende isolatiematerialen geschikt, variërend van isolatiepanelen tot gespoten isolatieschuim.
Als je ervoor kiest om de isolatie aan de buitenkant van de kelder (zowel wanden als bestaande vloer etc) aan te brengen, zijn alleen cellenglas en XPS geschikte materialen.
Kelderplafond isoleren met harde isolatieplaten
Als je kruip kelder plafond mooi egaal is en er geen leidingen doorheen lopen, kun je overwegen om harde, drukvaste isolatieplaten te gebruiken die goed bestand zijn tegen vocht.
Deze platen worden doorgaans gemaakt van kunststof hardschuim materialen zoals XPS, EPS, of PUR. Het is echter belangrijk op te merken dat dergelijke isolatieplaten moeilijker te hanteren zijn in kleine kelderruimtes in vergelijking met het gebruik van PUR-schuim.
Bovendien vereist de installatie van deze isolatieplaten op je kruip kelder plafond doorgaans meer vakmanschap en expertise. Het kan nodig zijn om een isolatiespecialist in te schakelen om de platen op een correcte manier te bevestigen en te verankeren aan je kelderplafond.
Deze complexere installatie kan leiden tot hogere arbeidskosten in vergelijking met het isoleren van het kelderplafond met behulp van PUR-schuim. Het is dus verstandig om de kosten en voordelen van beide methoden af te wegen voordat je een keuze maakt.
Kelderplafond isoleren met PUR-schuim
Het isoleren van de vloerisolatie langs het plafond van je kelder gaat aanzienlijk sneller wanneer je kiest voor PUR-schuim in vergelijking met isolatieplaten. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op arbeidskosten. Bovendien biedt spuitisolatie met PUR-schuim het voordeel van een naadloze en volledig luchtdichte isolatieschil zonder koudebruggen.
Als er leidingen op je kelderplafond liggen, is het gebruik van isolatieplaten sowieso geen haalbare optie, en dan is PUR-schuim de aangewezen keuze. Een isolatiespecialist kan deze isolatie probleemloos en efficiënt aanbrengen rondom deze leidingen in je kelder. Dit zorgt voor een effectieve isolatielaag zonder dat je je zorgen hoeft te maken over obstakels.
Alternatief: bodem van de kelder isoleren
Als het gaat om een kleine, lage kelder met beperkte bewegingsruimte, is het ook mogelijk om de bodem van de kruipruimte te isoleren met behulp van isolatiechips, isolatieschelpen of isolatieparels, zoals EPS-parels.
Een isolatiespecialist kan de kruipruimte gedeeltelijk of volledig vullen met dit vochtbestendige isolatiemateriaal voor de kelder. Deze aanpak zorgt ervoor dat je kelder beter geïsoleerd is, zelfs in beperkte ruimtes waar traditionele isolatiemethoden moeilijk toepasbaar zijn. Het kan een kostenefficiënte oplossing zijn voor dergelijke situaties.
Kelder isoleren langs de buitenzijde bij nieuwbouw
Bij de bouw en plaatsing van een nieuwe woning wordt de isolatie van de keldermuren doorgaans uitgevoerd door een vakman aan de buitenkant van de muren, tussen de waterdichte wanden en de grond.
Om een volledig effectieve isolatieschil te creëren, kiest men meestal voor drukvaste en vochtbestendige isolatieplaten, zoals XPS of EPS. Vaak worden deze isolatieplaten nog extra afgedekt met noppenfolie om warmteverlies efficiënt te voorkomen.
Als je kijkt naar de isolatie van de keldervloer, gebeurt dit meestal aan de binnenkant van de kelder vanwege de hoge drukbelasting. Meestal worden er drukvaste isolatieplaten gebruikt voor de vloerisolatie.
Om te voorkomen dat er condensatie ontstaat tussen de isolatieplaten en de betonnen vloer, is het essentieel om een dampscherm op het isolatiemateriaal aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de isolatie goed werkt zonder problemen met vocht.
Kelder isoleren langs de binnenzijde bij bestaande woningen
Als je van plan bent om je bestaande kelder te isoleren, is het cruciaal om eventuele vochtproblemen eerst aan te pakken. Signalen zoals een muffe geur, schimmelvorming of vochtplekken kunnen wijzen op mogelijke vochtproblemen. Welke methode voor vochtbestrijding het geschiktst is, hangt af van de specifieke situatie.
In sommige gevallen kan kelderventilatie voldoende zijn, maar in andere gevallen kan kelderdichting of drainage nodig zijn om vochtproblemen effectief en blijvend op de grond op te lossen. Het is raadzaam om advies en plaatsing op maat te vragen aan een isolatiespecialist om de juiste aanpak te bepalen.
Als de kelder vrij is van vochtproblemen, zal een isolatiespecialist de keldermuren aan de binnenkant isoleren. Dit gebeurt meestal door het plaatsen van metalen voorzetwanden waarin vochtwerende isolatieplaten (zoals XPS, EPS, enz.) worden bevestigd. Het is ook mogelijk om de isolatieplaten direct op de kelderwanden te lijmen.
Tussen het isolatiemateriaal en de wandafwerking (bijvoorbeeld vochtbestendige gipsplaten) zal de expert een dampscherm aanbrengen om condensatievocht aan de koude zijde van de keldermuren te voorkomen. Hierdoor wordt een effectieve isolatie bereikt zonder problemen met vocht.
Zelf kelder isoleren of een erkend isolatiespecialist inschakelen?
Wanneer je overweegt om zelf het plafond van je kelder te isoleren, is dit zeker een haalbare optie als je handig bent en werkt met harde isolatieplaten. Het gebruik van harde isolatieplaten maakt dit een toegankelijke doe-het-zelfklus.
Echter, als je van plan bent om PUR-schuim te gebruiken, is het belangrijk op te merken dat dit een chemisch product is waarvoor professionele apparatuur nodig is om het in correcte uitvoering aan te brengen. Het vereist dus gespecialiseerde kennis en uitrusting.
Bovendien is het isoleren van je bestaande kelder een precieze taak die vaak complex kan zijn, vooral als er vochtproblemen zijn. Hier zijn enkele voordelen van het inhuren van een isolatiespecialist:
1. Advies op maat: Een isolatiespecialist kan na een grondige analyse advies op maat geven voor jouw specifieke situatie. Ze kunnen beoordelen of er vochtproblemen in je kelder zijn en welke type isolatiemethode het meest geschikt is, rekening houdend met jouw wensen.
2. Correcte plaatsing: Dankzij hun ervaring en vakman expertise kunnen vakmensen de isolatie in je kelder volgens de juiste methoden en normen plaatsen. Hierdoor wordt een sluitende isolatieschil zonder koudebruggen of mogelijke vochtproblemen gegarandeerd.
3. Kwaliteitsvolle isolatiematerialen: Een isolatiespecialist selecteert niet alleen het juiste type isolatiemateriaal en de juiste dikte voor de vloer van jouw kelder, maar werkt ook met hoogwaardige materialen.
4. Efficiënte uitvoering: Vakmensen werken niet alleen correct, maar ook snel en efficiënt, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op arbeidskosten.
5. Verlaagd btw-tarief: Als de isolatie van je woning ouder is dan 2 jaar en je samenwerkt met een vakman, kom je mogelijk in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor de arbeidskosten van de isolatiespecialist.
Kortom, het inhuren van een goede isolatiespecialist biedt tal van financiële voordelen, met name voor complexe isolatieprojecten zoals het isoleren van een kelder. Hierdoor kun je genieten van een goed geïsoleerde kelder en een verhoogd wooncomfort.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Spouwmuurisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Spouwmuurisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Spouwmuurisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Spouwmuurisolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
of bekijk de spouwmuurisolatie offerte ►