Luchtdichte isolatie, wat is het en waarom is het zo belangrijk? Een luchtdichte woning is onder andere duurzaam, maar heeft nog vele andere eigenschappen en voordelen. Ontdek alle informatie in dit artikel! Bekijk de isolatie offerte
Luchtdichte isolatie
Wat houdt luchtdicht isoleren nu precies in? Deze vorm van isoleren zorgt ervoor dat er geen ongewenste luchtstromen de woning binnen komen. Ongewenste luchtstromingen kunnen ontsnappen of binnendringen door naden, kieren en ander soort openingen in de woning. Wanneer er luchtdichte isolatie aangebracht is, kan dit voor een groot deel voorkomen worden.
Luchtdicht bouwen
Om ongewenste luchtstromen tegen te gaan, is luchtdicht bouwen erg belangrijk. Dit betekent dat er al tijdens de bouw van een woning of ander pand rekening gehouden wordt met de isolatie. Er wordt voor gezorgd dat er een luchtdichte constructie ontstaat.
Hoe wordt luchtdicht bouwen gerealiseerd? Uiteraard wordt de woning op de traditionele manier geïsoleerd, waarbij grote oppervlakken worden voorzien van het juiste isolatiemateriaal. Als aanvulling hierop worden kieren, naden en andere openingen ook al tijdens het bouwproces afgedicht. Hier zijn verschillende manieren en materialen voor.
Plekken voor luchtdicht isoleren
Er zijn verschillende plekken in een woning die gevoelig zijn voor luchtlekken, en waarbij luchtdicht isoleren dus extra belangrijk is. Dit zijn plekken die niet of niet volledig luchtdicht zijn. Via deze plekken kan er warmteverlies optreden. Hierbij spreken we ook wel van koudebruggen.
Vloerisolatie
Een van de plekken waar luchtlekken voor kunnen komen, is de vloer. Onder de vloer liggen vaak leidingen, waardoor er niet overal isolatiemateriaal geplaatst kan worden. Hierdoor ontstaan er openingen in de vloerisolatie en kan er tocht vanuit de kruipruimte komen.
Dakisolatie
Het dak is ook een plek waar luchtlekken kunnen voorkomen. Wanneer kieren en naden niet goed afgedicht zijn en de dakisolatie niet luchtdicht is, kan er tocht vanuit buiten komen. Bovendien verliest een slecht geïsoleerd dak veel warmte, wat natuurlijk zonde is.
Ramen en deuren
Bij luchtlekken denken we misschien niet meteen aan ramen en deuren, maar ook op deze plekken komt het voor. Afhankelijk van de soort deuren en ramen kunnen er kieren en naden zitten, bijvoorbeeld in de aansluitingen tussen het raam en de muur.
Oplossingen voor luchtlekken
Er zijn verschillende oplossingen om bovengenoemde plekken in een woning luchtdicht te maken. Bij vloeren kun je de openingen rondom de leidingen afdichten met pur schuim. Dit kun je ook gebruiken voor daken, bijvoorbeeld in combinatie met luchtdichte folie. Bij ramen en deuren kun je het best tochtstrips gebruiken, om de toevoer van tocht te vermijden.
Gevolgen van luchtdichte isolatie
Luchtdicht isoleren en luchtdicht bouwen heeft verschillende gevolgen. De meeste van deze gevolgen hebben een positieve invloed op de woning. Je profiteert dan ook van verschillende voordelen:
- Minder tocht
- Betere akoestiek
- Minder warmteverlies
- Verhoogd wooncomfort
- Temperatuur blijft op peil
- Lager energieverbruik en minder stookkosten
- Meer energiebesparing
Door luchtdicht bouwen kan energiezuinig bouwen mogelijk worden gemaakt en profiteer je als woningeigenaar van bovenstaande voordelen.
Ventilatie
Een woning luchtdicht isoleren betekent dat er geen natuurlijke ventilatie meer plaatsvindt. Een pand ventileren en de lucht verversen is echter wel essentieel om een gezond binnenklimaat te realiseren. Luchtdicht isoleren is daarom onlosmakelijk verbonden met ventilatie.
Wanneer er geen natuurlijke ventilatie is in een woning, is het aan te raden om een ventilatiesysteem aan te schaffen, indien je deze nog niet hebt.
Luchtdicht isoleren zonder ventilatie
Wat gebeurt er als je de woning luchtdicht isoleert, maar geen goede ventilatie hebt? Dan kunnen er vochtproblemen en schimmels optreden en kun je last krijgen van ongedierte en bacteriën. Door te ventileren kun je dit voorkomen.
Kosten
Wat zijn nu precies de kosten wanneer je jouw woning luchtdicht wilt isoleren? Dit is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan het type isolatie, de isolatiematerialen, het te isoleren oppervlak en de plek, bijvoorbeeld de vloer of het dak.
Je kunt dan ook het best verschillende isolatie offertes aanvragen bij isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Zo krijg je een goed beeld van de gemiddelde prijzen en weet je wat je kunt verwachten.
Subsidie
Isolatiemaatregelen vallen onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie is vanuit de overheid opgericht om woningeigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Wanneer je van plan bent om de isolatie in je woning aan te pakken, is het zeker aan te raden om de voorwaarden eens te bekijken. Zo kun je (een deel van) de isolatie financieren.
Veelgestelde vragen
Waarom is het belangrijk dat isolatie luchtdicht is?Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de isolatie offerte ►