Het Nationaal Isolatieprogramma helpt onder andere woningeigenaren om isolatiemaatregelen te nemen in hun woning. Om wat voor maatregelen gaat het? Wat betekent dit daarnaast specifiek voor jouw situatie? Ontdek alle informatie! Bekijk de isolatie offerte
Het Nationaal Isolatieprogramma
Het Nationaal Isolatieprogramma is opgezet door de overheid en heeft als doel om steeds meer woningen in Nederland op de juiste manier te isoleren. Er zijn namelijk nog veel slecht geïsoleerde woningen in ons land en daar wil de overheid met dit programma verandering in brengen. Er zijn verschillende doelen en actiepunten in het Nationaal Isolatieprogramma opgenomen, voor een langdurige programmatische aanpak.
Aanpak en doelen
In het Nationaal Isolatieprogramma is een aanpak opgesteld met verschillende doelen en actiepunten. Op deze manier wil de overheid zoveel mogelijk goed geïsoleerde woningen in Nederland realiseren en de financiële drempel verlagen. De doorgaans hoge kosten van isolatiemaatregelen is namelijk de voornaamste reden dat mensen afzien van het isoleren van de woning. Met dit programma hoopt de overheid hierin te kunnen ondersteunen.
Het doel
Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om tot 2030 ongeveer 2,5 miljoen woningen te isoleren, op een snelle en efficiënte manier. De nadruk ligt hierbij op slecht geïsoleerde woningen die energielabel E, F of G hebben. Hierdoor wordt er gestart bij de woningen die isolatie het meest nodig hebben, zodat het probleem bij de kern aangepakt kan worden.
Isoleren op een andere manier
Naast bovenstaand doel is het ook de bedoeling van het Nationaal Isolatieprogramma om versneld isoleren, sociaal isoleren en slim isoleren mogelijk te maken. Door voorrang te geven aan het aantal slecht geïsoleerde woningen kan er op korte termijn de meeste winst behaald worden. Hierdoor is snel isoleren mogelijk.
Sociaal isoleren houdt in dat huishoudens ondersteund worden tijdens het nemen van isolerende maatregelen, omdat deze vaak te duur zijn. Met steun vanuit gemeenten en voorrangsregelingen kan dit mogelijk worden gemaakt, om energiearmoede tegen te gaan. Met slim isoleren wordt bedoeld dat de actiepunten op regionaal niveau worden doorgevoerd, zodat partijen kunnen samenwerken op een zo efficiënt mogelijke manier.
Nadruk op gezondheid en milieu
De nadruk van het Nationaal Isolatieprogramma ligt naast energiebesparing ook op gezondheid en milieu. Een slecht geïsoleerde woning is niet goed voor het milieu. Doordat warmte sneller verloren gaat bij slechte isolatie, zal er meer energie verbruikt moeten worden om de woning op temperatuur te houden. Dit betekent dat er meer CO2 uitgestoten wordt.
Slechte isolatie betekent bovendien dat de kans op vochtproblemen en schimmels groter is, wat weer slecht is voor de gezondheid. Ook deze problemen kunnen dan ook opgelost worden met goede isolatie, waar het Nationaal Isolatieprogramma bij kan helpen.
Verschillende doelgroepen
Het Nationaal Isolatieprogramma is gericht op verschillende doelgroepen. Er worden namelijk meerdere partijen betrokken om het programma tot een succes te maken. Denk hierbij aan gemeenten, woningeigenaren, verhuurders en woonverenigingen. Welke doelgroep heeft nu welke rol in het programma en welke aanpakken zijn er per doelgroep?
Voor gemeenten
Een groot onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma is de lokale aanpak in samenwerking met gemeenten. Het doel van deze lokale aanpak is om 750.000 koopwoningen te isoleren. Het is voor gemeenten mogelijk om korting, tegoedbonnen of vouchers aan te bieden aan bewoners, zodat zij hiermee isolatiemaatregelen kunnen nemen. Dit komt bovenop de landelijke subsidies.
Voor woningeigenaren
Een ander actiepunt van het Nationaal Isolatieprogramma is om 750.000 koopwoningen versneld te isoleren op eigen initiatief van de woningeigenaren. De doelgroep zijn mensen die niet alleen eigenaar zijn van de woning, maar ook in het huis wonen. Dit worden ook wel eigenaar-bewoners genoemd. Door middel van diverse financieringsopties en subsidiemogelijkheden is het de bedoeling dat deze mensen gestimuleerd worden om op eigen initiatief doe-het-zelf maatregelen te nemen.
Voor verhuurders
Een ander belangrijk actiepunt is dat er een miljoen huurwoningen geïsoleerd worden volgens de isolatiestandaard. Het is de bedoeling dat dit door verhuurders zelf aangepakt wordt, en geldt zowel voor het sociale als particuliere segment. De isolatiestandaard kan per huurwoning verschillen, dus het is belangrijk dat dit op voorhand uitgezocht wordt.
Algemene maatregelen voor energiebesparing
Het laatste actiepunt in het Nationaal Isolatieprogramma gaat over het besparen van energie. Door middel van communicatie en voorlichting worden laagdrempelige maatregelen op het gebied van isolatie en energiebesparing gestimuleerd om zo slecht geïsoleerde woningen aan te pakken.
Mogelijkheden voor isolatie
Vanuit de overheid is er een landelijke campagne opgezet, genaamd ‘Verbeter je huis’. Via de website van deze campagne kun je als eigenaar-bewoner inzicht krijgen in onder andere de energiezuinigheid van de woning. Daarnaast staat er informatie over welke verbeteringen er mogelijk zijn, wat de opties voor financiering zijn en welke kosten en besparingen aan de isolatiemaatregelen verbonden zijn. Vooral voor eigenaren van woningen die op eigen initiatief maatregelen nemen, is dit een goed hulpmiddel.
Subsidies
Naast het Nationaal Isolatieprogramma heeft de overheid ook een landelijke subsidie voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit is de Investeringssubsidie duurzame energie, ook wel ISDE genoemd. Energiebesparende isolatiemaatregelen vallen ook onder deze subsidie, wat betekent dat je (een deel van) de kosten kunt financieren.
Voorwaarden van de subsidie
Wanneer je de ISDE aanvraagt, is het wel belangrijk dat je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Per isolatiemethode zijn er diverse voorwaarden waar je aan moet voldoen, dus neem deze goed door voordat je de subsidie aanvraagt. Enkele algemene voorwaarden zijn:
- De woning moet een bouwjaar hebben van vóór 2019 of er moet aangetoond kunnen worden dat de omgevingsvergunning vóór 1 juli 2018 is aangevraagd
- De isolatie moet door een isolatiebedrijf uitgevoerd worden om een subsidie te kunnen krijgen
Daarnaast is er nog een ander aandachtspunt. Zo kan de subsidie alleen aangevraagd worden voor de isolatie van een bestaand woonoppervlakte. Als je van plan bent om bijvoorbeeld een aanbouw, nieuwe verdieping of dakkapel te laten bouwen en deze wilt isoleren, dan valt dit niet onder de subsidie.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de isolatie offerte ►