Heb je een oud huis gekocht of geërfd? Dan is isolatie wellicht een van je belangrijkste aandachtspunten bij de renovatie. Oudere huizen, gebouwd voor 1975, zijn meestal slecht geïsoleerd, wat leidt tot aanzienlijk warmteverlies en hoge energiekosten. Hoe kun je effectief zo’n oud huis isoleren? Bekijk de spouwmuurisolatie offerte
Waarom een oud huis vaak niet goed geïsoleerd is
Oudere huizen vertonen vaak meer tocht en slechte isolatie in vergelijking met de isolatie van woningen die recent zijn gebouwd. Dit komt door verschillende redenen:
1. Natuurlijke ventilatie: Veel oudere huizen zijn ontworpen met een natuurlijk ventilatiesysteem. Ze hebben naden, kieren en luchtlekken waardoor lucht vrij kan circuleren. Hoewel dit systeem helpt bij ventilatie, laat het ook ongewenste koude lucht binnen en warme lucht ontsnappen.
2. Gebrek aan isolatie: Oudere huizen, vooral die gebouwd vóór de jaren zestig of zeventig, werden vaak zonder hoogwaardig isolatiemateriaal gebouwd. Dit betekent dat er weinig tot geen isolatiemateriaal aanwezig is om warmteverlies tegen te gaan.
3. Geen spouwmuur: Niet alle oudere huizen hebben een spouwmuur, wat het inbrengen van wandisolatie bemoeilijkt. Woningen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vrijwel nooit een spouwmuur. Huizen gebouwd tussen 1920 en 1960 hebben soms een spouwmuur, maar deze is niet altijd aanwezig of breed genoeg voor isolatie. Na 1960 werden spouwmuren verplicht in de bouw.
Al deze factoren dragen bij aan het feit dat oudere huizen vaak minder goed geïsoleerd zijn en meer tocht ervaren. Het isoleren van oudere huizen kan daarom een essentiële stap zijn om het comfort te verbeteren en energiekosten te verlagen.
Een oud huis isoleren? Vraag eerst advies aan een specialist!
Als je een oude woning hebt, gebouwd voor 1975, is het waarschijnlijk dat deze slecht geïsoleerd is. Als je je wooncomfort wilt verbeteren en je energiekosten wilt verlagen, is het isoleren van je oude woning een logische eerste stap bij de renovatie.
Het is echter belangrijk om niet zomaar met isolatiewerkzaamheden te beginnen. Voor het beste resultaat is het raadzaam om je oude huis eerst te laten inspecteren door een vakman. De specialist houdt rekening met de volgende belangrijke overwegingen:
1. Aanwezige isolatie: Een specialist zal eerst grondig onderzoeken welke isolatie al aanwezig is. Het is mogelijk dat de vorige eigenaar bijvoorbeeld al spouwmuurisolatie heeft laten aanbrengen of het dak van binnenuit heeft geïsoleerd. Bovendien zal de vakman beoordelen of eventuele bestaande isolatie nog in goede staat verkeert.
2. Juiste isolatiemethode: De geschiktste isolatiemethode hangt af van de kenmerken van de woning. Als bijvoorbeeld de lage kruipruimte te laag is, moet je kiezen voor bodemisolatie of vloerisolatie van bovenaf. Als de woning geen spouwmuur heeft, moet je de buitenmuur isoleren, zowel aan de binnen- als buitenkant. Een isolatiespecialist zal je woning grondig analyseren en advies geven over de geschiktste aanpak.
3. Effectiefste maatregelen: Als je een beperkt budget hebt en niet de hele woning kunt isoleren, zal de specialist beoordelen waar je de meeste energiebesparing kunt realiseren. In sommige gevallen zijn dak- en gevelisolatie bijvoorbeeld effectievere keuzes dan vloerisolatie. De specialist zal kijken naar de specifieke behoeften van jouw woning.
4. Voorbereidende werkzaamheden: Bij een oude woning bestaat de mogelijkheid dat bestaande schade de investering in goede isolatie kan ondermijnen. Als bijvoorbeeld je buitenmuur scheuren of barsten vertoont, moet deze schade eerst worden hersteld voordat je de spouwmuur laat isoleren. Anders kan vocht de isolatielaag aantasten. Om deze problemen te voorkomen, is het essentieel om je oude woning te laten inspecteren door een specialist voordat je met isolatiewerkzaamheden begint.
Verschillende werkzaamheden
De volgorde van de isolatiewerkzaamheden bij een oude woning kan variëren afhankelijk van je budget, het type woning en je persoonlijke voorkeuren. Desalniettemin blijven de aard van de werkzaamheden en het uiteindelijke doel hetzelfde. Om zowel je energierekening te verlagen als je wooncomfort te verbeteren, zijn de volgende taken essentieel:
Dakisolatie bij een oud huis isoleren
Je weet waarschijnlijk dat warmte omhoog stijgt. Daarom is dakisolatie een van de effectiefste manieren om een oud huis te isoleren. Afhankelijk van de mogelijkheden van je woning en je budget kun je kiezen uit de volgende isolatiemethoden:
Dakisolatie aan de binnenzijde
Als je dakbedekking nog in goede staat verkeert, is het isoleren van het hellende dak aan de binnenzijde de meest praktische en budgetvriendelijke optie. Een vakman plaatst dan het isolatiemateriaal tussen de houten balken van je dakconstructie.
Houd er rekening mee dat het isoleren van een plat dak aan de binnenzijde meestal niet wordt aanbevolen, omdat de dakconstructie dan wordt blootgesteld aan temperatuurschommelingen.
Dakisolatie aan de buitenzijde
Als je dakbedekking aan vervanging toe is, is het beter om te kiezen voor dakisolatie aan de buitenzijde tijdens een dakrenovatie. Een vakman plaatst dan naadloze isolatieplaten bovenop je dakconstructie. Deze methode is ook geschikt voor platte daken. Bovenop de isolatielaag wordt nieuwe dakbedekking of een ballastlaag aangebracht.
Isolatie van de zoldervloer
Als je de zolder niet gebruikt als leefruimte, is het nog voordeliger en praktischer om de vloer van de zolder te isoleren in plaats van het dak. Op deze manier wordt de zolder niet opgewarmd met de rest van je woning, en heb je minder isolatiemateriaal nodig.
Muurisolatie oud huis isoleren
Het isoleren van de muren van een oud huis is een van de meest efficiënte manieren om de stookkosten te verlagen, vooral als het gaat om een halfopen of vrijstaande woning met een groot muuroppervlak. Hier zijn de opties voor muurisolatie bij woning isoleren van een oud huis:
Spouwmuurisolatie
In veel gevallen is spouwmuurisolatie bij een oud huis wel mogelijk. De meeste huizen die na 1920 zijn gebouwd, hebben namelijk een spouwmuur. Als deze spouwmuur bovendien in goede staat verkeert en minstens 5 cm breed is, kan een specialist de spouw vullen met isolatiemateriaal. Hij maakt eerst kleine gaatjes in je voegen, die hij na de isolatiewerkzaamheden weer netjes opvult.
Buitengevelisolatie
Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is of als je ook een nieuwe gevelbekleding voor je oude huis wilt, kun je beter kiezen voor gevelisolatie aan de buitenkant. Een vakman isoleert dan je buitenmuren aan de buitenzijde met harde isolatieplaten en voorziet deze van een nieuwe gevelbekleding naar keuze (crepi, steenstrips, hout, enz.).
Binnenmuurisolatie
Als je de gevel niet kunt isoleren via buiten (bijvoorbeeld vanwege een beschermde gevel of aangrenzende gebouwen), kun je ervoor kiezen om de muren aan de binnenzijde te isoleren met voorzetwanden of gipsplaten met een isolatielaag.
Het is belangrijk op te merken dat deze methode arbeidsintensief is en niet erg praktisch. Je verliest binnenruimte, moet vensterbanken aanpassen en radiatoren verplaatsen, onder andere.
Nieuwe ramen installeren
Als je oude huis nog enkel glas of gewoon dubbel glas heeft, is het meestal verstandig om de ramen volledig te laten vervangen. Door nieuwe kozijnen en isolerend glas te installeren, verbeter je zowel de thermische als de akoestische isolatie:
Hoogrendementsglas
Dit is de standaardkeuze bij renovaties. Hoogrendementsglas isoleert tot 6 keer beter dan enkel glas en tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Als je streeft naar een zo energiezuinig mogelijke renovatie, is driedubbel glas ook een optie. Dit type beglazing biedt de hoogste isolatiewaarden vanwege de 3 glasplaten.
Isolerende kozijnen
Naast het glas zijn ook de kozijnen van groot belang voor een optimale isolatie. In de meeste gevallen is het daarom verstandiger om niet alleen het glas, maar ook de ramen volledig te vervangen.
Hierdoor geef je je oude huis niet alleen een nieuwe uitstraling, maar verbeter je ook de isolatie. Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om de isolatiewaarden van verschillende materialen te vergelijken.
Vloer isoleren voor een oud huis
Als je je oude huis wilt isoleren, kan vloerisolatie vanwege het besparingspotentieel misschien niet bovenaan je lijst staan, maar het is cruciaal voor je wooncomfort. Zelfs als je van plan bent om vloerverwarming te installeren, is vloerisolatie essentieel. Er zijn drie mogelijke benaderingen voor het isoleren van de begane vloer in een oud huis:
Vloerisolatie vanaf de onderkant (met een kruip kelder)
Als je huis een (kruip)kelder heeft en deze voldoende hoog is (meer dan 35 à 40 cm), is het budgetvriendelijkste en praktische optie om de vloer van de benedenverdieping vanaf de onderkant te isoleren.
Een professional plaatst dan het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kelder, zonder dat er sloopwerk nodig is. De keuze van het isolatiemateriaal bij het isoleren van een kelder is afhankelijk van de ondervloer (hout of beton).
Vloerisolatie vanaf de bovenkant (geen kelder)
Als je huis geen kelder heeft, of als je van plan bent om een vloerverwarmingssysteem te installeren, moet je de bestaande vloer verwijderen om deze vanaf de bovenkant te isoleren en vervolgens een nieuwe vloerbedekking te plaatsen. Een andere optie is om bovenop je huidige vloer te isoleren, maar hierbij moet je ervoor zorgen dat de vloer niet te dik wordt.
Bodemisolatie
Als je kosten wilt besparen en je kruipruimte niet toegankelijk is, kan een professional isolatiemateriaal aanbrengen op de bodem van de kruipruimte. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over de opbouwhoogte van je vloer. Houd er echter rekening mee dat met bodemisolatie de vloer zelf niet is geïsoleerd, wat het rendement iets lager maakt dan bij vloerisolatie.
Kruipruimte oud huis isoleren
Koude en vochtige lucht heeft de neiging om omhoog te stijgen, waardoor een niet-geïsoleerde kruipruimte kou en vocht in je woning kan brengen. Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik en dus hogere energiekosten.
Daarom kan het lonen om je kruipruimte te isoleren. Bij veel oude huizen is er echter geen kruipruimte of is deze zeer beperkt van hoogte, waardoor de mogelijkheden beperkt zijn.
Als huis verandert en je kruipruimte wel toegankelijk is en je er op zijn minst in kunt kruipen, dan kun je overwegen om de vloer van je woning te isoleren. Dit wordt vaak gedaan door speciale isolatieplaten of -dekens tegen het plafond van je kruipruimte aan te brengen. Zelfs houten vloeren kunnen worden geïsoleerd op deze manier.
Als je nauwelijks kunt bewegen in de kruipruimte, is het meestal handiger om de ruimte gedeeltelijk op te vullen met licht isolatiemateriaal. Hierbij worden vaak isolatiechips of -schelpen van piepschuim gebruikt.
Dit is een relatief betaalbare manier om je kruipruimte te isoleren en kan efficiënt zijn. In ruimere kruipruimtes kan bodemisolatie ook effectief worden gecombineerd met vloerisolatie.
Als je helemaal geen kruipruimte hebt, zijn de isolatiemogelijkheden beperkter. Als de vloer niet is gelijmd, kun je overwegen om de vloer los te maken en er een dunne isolerende folie onder te plaatsen.
Heeft mijn huis een spouwmuur?
Als je woning voor 1920 is gebouwd, is het waarschijnlijk niet geïsoleerd tijdens de bouw, en het heeft vaak geen spouwmuur. Als je woning na 1920 is gebouwd, is de kans groter dat er een spouwmuur aanwezig is die kan worden geïsoleerd.
Bij het isoleren van een spouwmuur vul je de lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur met isolatiemateriaal. Deze methode is relatief snel en resulteert direct in energiebesparing.
Spouwmuurisolatie bij oude huizen wordt meestal uitgevoerd door middel van na-isolatie. Hierbij worden gaten in de spouwmuur geboord, waardoor isolatiemateriaal wordt ingespoten.
Als er geen spouwmuur aanwezig is, kunnen de binnen- of buitenmuren worden geïsoleerd. Het isoleren van de buitenmuren houdt in dat er isolatiemateriaal aangebracht op de buitenkant van de muren wordt geplaatst.
Als je geen aanpassingen aan de buitenmuur mag doen, kun je ervoor kiezen om de binnenmuur te isoleren. In dat geval wordt er bijvoorbeeld een voorzetwand tegen de buitenmuur geplaatst, met isolatiemateriaal ertussen. Het nadeel van binnenmuurisolatie is dat je wat binnenruimte verliest.
Voordelen isolatiespecialist
Als je een ervaren klusser bent, kun je bepaalde isolatiewerkzaamheden, zoals het isoleren van een dak van binnenuit, mogelijk zelf uitvoeren. Bij het isoleren van een oud huis is het echter in de meeste gevallen raadzaam om de expertise van een isolatiespecialist in te schakelen. Dit biedt de volgende voordelen:
1. Analyse van je woning: Een optimale isolatie aanbrengen van een oud huis begint met een grondige inspectie vooraf. Een isolatiespecialist analyseert je woning volledig en beoordeelt of er voorbereidende werkzaamheden nodig zijn en welke isolatiemethoden en -materialen het meest geschikt zijn.
2. Advies op maat: Op basis van de uitgebreide inspectie geeft de specialist advies op maat voor jouw situatie. Is spouwmuurisolatie bijvoorbeeld mogelijk of niet? Welke methode voor dakisolatie is het beste: langs de buitenkant of langs de binnenkant? Moet de vloer van beneden worden geïsoleerd vanaf de onderkant of de bovenkant? De vakman begeleidt je door het hele proces.
3. Correcte uitvoering: Naast advies zorgt een specialist met zijn ervaring en expertise voor een optimale uitvoering van de benodigde isolatiewerkzaamheden. Hierdoor kun je rekenen op een maximaal rendement warmte isolatie en aanzienlijke besparingen op je energiekosten.
4. Kwalitatieve materialen: Isolatiespecialisten werken uitsluitend met hoogwaardige materialen. Bovendien kunnen ze deze materialen vaak tegen lagere prijzen inkopen dan particulieren.
5. Garantie op isolatiewerkzaamheden: Als je met een vakman werkt, ben je financieel beschermd tegen mogelijke problemen tijdens de werkzaamheden. Als er fouten optreden bij zelf uitgevoerde werkzaamheden, komen de kosten voor eigen rekening.
6. Subsidies en financiële voordelen: Door met een isolatiespecialist te werken, kun je de kosten van de werkzaamheden aanzienlijk verlagen met subsidies en financiële voordelen. Bovendien betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten, wat een groot verschil maakt op je totale kosten.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Spouwmuurisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Spouwmuurisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Spouwmuurisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Spouwmuurisolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
of bekijk de spouwmuurisolatie offerte ►