Met spuitisolatie kun je woningen en ander soort panden op een effectieve manier isoleren. Maar wat is spuitisolatie nu precies en waarom zou je wel of niet voor dit isolatiemateriaal moeten kiezen? Ontdek alle informatie! Bekijk de isolatie offerte
Wat is spuitisolatie?
Spuitisolatie is isolatiemateriaal dat gespoten aangebracht wordt op het te isoleren oppervlak. Er zijn verschillende soorten materialen die opgespoten aangebracht kunnen worden, met elk hun eigen kenmerken. Bovendien is deze vorm van isolatie geschikt voor diverse toepassingen en heeft het meerdere voordelen. Het wordt ook wel inblaasisolatie genoemd.
Hoge isolatiewaarde
Een van de voordelen van spuitisolatie is dat het een hoge isolatiewaarde heeft. De isolatiewaarde toont aan hoe goed een bepaald materiaal isoleert. Spuitisolatie wordt doorgaans in vloeibare vorm aangebracht en kan zo alle kieren en naden dichten. Wanneer het materiaal uithard, zijn alle openingen afgedicht. Hierdoor heeft spuitisolatie zo’n hoge isolatiewaarde.
Lambdawaarde
Er zijn verschillende soorten isolatiewaarden, waarvan de lambdawaarde er een is. De lambdawaarde geeft de warmtegeleiding van het isolatiemateriaal aan. Een lage lambdawaarde betekent dat er minder warmteverlies optreedt en dat het materiaal dus een goede isolatie heeft. Bij het uitkiezen van geschikt isolatiemateriaal, is het dus goed om naar deze waarde te kijken.
Soorten spuitisolatie
Er zijn meerdere soorten spuitisolatie die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van je woning. Een van de bekendste is toch wel pur schuim. Wat voor soort spuitisolatie is dit precies en wat zijn de belangrijkste kenmerken? We hebben het voor je uitgezocht.
Pur schuim
Purschuim bestaat uit twee chemische componenten, isocyanaat en polyol. Door deze componenten te mengen, ontstaat er een chemische reactie, met harde pur schuimisolatie als gevolg. Het materiaal is sterk en tegelijkertijd elastisch en hard snel uit wanneer het opgespoten wordt. Isoleren met pur schuim is hierdoor vaak snel uitgevoerd. Pur schuim kun je ook wel voorbij zien komen onder de naam polyurethaan.
Andere soorten
Naast gespoten pur schuim zijn er nog andere isolatiematerialen die ook gespoten aangebracht worden. Denk hierbij aan gespoten glaswol. Dit materiaal wordt vaak gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren. Het is een niet-chemisch materiaal dat vochtwerend, brandveilig en makkelijk te recyclen is.
Daarnaast is er nog Icynene. Dit materiaal lijkt op purschuim, maar bevat geen schadelijke stoffen waardoor het milieuvriendelijker is. Het materiaal heeft ademende eigenschappen en is bovendien goed voor de akoestiek in een ruimte. De isolatiewaarde van Icynene ligt wel wat lager dan bij purschuim.
Toepassingen
Spuitisolatie heeft verschillende toepassingen en kan dus ook gebruikt worden voor het isoleren van verschillende plekken in een woning:
- Dakisolatie: Voor het isoleren van hellende daken kan pur schuim dakisolatie gebruikt worden. Purschuim hecht zich snel en goed aan het te isoleren materiaal van het dak en zorgt ervoor dat kieren en naden volledig afgedicht worden. Deze vorm van dakisolatie voorkomt zo warmteverlies en het ontstaan van koudebruggen.
- Vloerisolatie: Voor het isoleren van vloeren kan wederom spuitisolatie toegepast worden. Met deze vorm van vloerisolatie kunnen moeilijk bereikbare plekken onder de vloer geïsoleerd worden. De spuitisolatie wordt dan ook via de kruipruimte aan de onderkant van de vloer aangebracht.
- Muurisolatie: Voor spouwmuurisolatie is spuitisolatie ook zeer geschikt. In dit geval moet er wel opencellige spuitisolatie gebruikt worden in de spouwmuur, zodat vocht nog afgevoerd kan worden. Andere voorwaarden zijn dat de spouwmuur breed genoeg is en dat deze niet vervuild is met bouwmaterialen en ander soort puin.
Kiezen voor spuitisolatie
Er zijn verschillende redenen om voor spuitisolatie te kiezen. Zo kan de isolatie snel aangebracht worden en kun je ook snel weer verder met de rest van de bouwwerkzaamheden. Daarnaast worden zelfs de kleinste kieren en naden afgedicht en zorgt de isolatie voor één naadloos geheel. Door goede isolatie heb je bovendien een fijner binnenklimaat en doorgaans ook een lagere energierekening
Voordelen van purschuim
Als we specifiek kijken naar purschuim zijn er ook verschillende voordelen te benoemen, naast de hoge isolatiewaarde. Zo heeft het materiaal een lange levensduur en is het niet vatbaar voor schimmels en vocht. Door te isoleren met dit materiaal, zal je dus ook niet snel schimmel- of vochtplekken krijgen. Een bijkomend voordeel is dat het waterafstotend is en zich goed hecht aan andere materialen.
Waarom geen spuitisolatie gebruiken?
Het gebruik van spuitisolatie heeft ook enkele nadelen. In het geval van pur schuim worden er chemische producten gebruikt die niet goed zijn voor het milieu. Bovendien zijn de stoffen giftig en slecht voor de gezondheid. Daarnaast zorgt het schuim ervoor dat ruimtes volledig afgesloten worden, waardoor er geen ventilatie meer is. Ook wordt er bij deze vorm van isolatie meer vocht doorgelaten dan bij andere isolatiematerialen.
Veelgestelde vragen
Hoe werkt spuitisolatie?Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de isolatie offerte ►