Inblaasisolatie is geschikt voor verschillende toepassingen, maar wat is het precies? In dit artikel staat alle informatie over dit type isolatie en de mogelijkheden voor jouw woning. Bekijk de isolatie offerte
Inblaasisolatie: wat is het?
Inblaasisolatie wordt door middel van een inblaasmachine aangebracht. Deze machine heeft een slang die het isolatiemateriaal aanbrengt op het oppervlak. Er zijn verschillende materialen die onder inblaasisolatie vallen en op deze manier aangebracht kunnen worden. Deze manier van isoleren is ideaal voor ruimtes en plekken die moeilijk bereikbaar zijn.
Werking
Onder luchtdruk wordt de inblaasisolatie aangebracht in het oppervlak. Op deze manier ontstaat er een ademende en consistente isolatielaag die alle kieren, naden en andere openingen naadloos afsluit. Met inblaas isolatie kun je jouw woning dus efficiënt isoleren, zodat er in de winter zo weinig mogelijk warmte verloren gaat en zo weinig mogelijk kou naar binnen komt, en het in de zomer juist goed koel blijft.
Verschillende typen inblaasisolatie
Er bestaan verschillende soorten inblaasisolatie. Welke variant het meest geschikt is voor jouw woning, is onder andere afhankelijk van je wensen en budget.
Cellulose inblaasisolatie
De meest bekende vorm van inblaasisolatie is cellulose inblaasisolatie. Dit isolatiemateriaal bestaat uit gerecycled krantenpapier. Dit wordt gehakseld en vervolgens gemend met boorzouten. Hierdoor ontstaan er papiervlokken, oftewel cellulosevezels, die ingeblazen aangebracht kunnen worden. Cellulose isolatie is brandveilig en beschermd tegen schimmelvorming. Het materiaal kan bovendien op meerdere manieren toegepast worden.
Glaswol inblaasisolatie
Glaswol is ook een veelvoorkomend isolatiemateriaal, maar wordt vaak als isolatieplaat of isolatiedeken gebruikt. Maar ook glaswol kan als inblaas isolatie ingezet worden, en wordt dan ook wel inblaaswol genoemd. Het bestaat uit gerecyclede glasscherven en is milieuvriendelijk, brand- en vochtwerend en relatief goedkoop ten opzichte van andere materialen. Bovendien heeft inblaaswol een lange levensduur en kan het zowel voor thermische isolatie als geluidsisolatie gebruikt worden.
Houtvezelisolatie
Losse houtvezels zijn ook uitstekend geschikt voor inblaasisolatie. Dit materiaal is wederom milieuvriendelijk en vochtwerend. Doordat de houtvezels zelfs de kleinste openingen en holle ruimtes kunnen dichten, is het zeer duurzaam. Daarnaast is dit isolatiemateriaal ook zeer geschikt om luchtdichte isolatie te realiseren.
Kurkisolatie
Kurk is ook een efficiënt materiaal om holle ruimtes in de woning te isoleren. Dit materiaal wordt in de vorm van kurkkorrels ingeblazen in de holle ruimte, waardoor de ruimte opgevuld kan worden. De goede thermische en akoestische waarden zorgen ervoor dat het materiaal bestand is tegen vocht, schimmels en insectenplagen.
Toepassingen
Inblaasisolatie is op verschillende manieren toe te passen, met keuze uit diverse materialen. Maar in welke situaties kun je nu het best voor deze manier van isoleren kiezen? Dit is vooral aan te raden als het om een holle ruimte of ruimtes gaat die moeilijk bereikbaar zijn, maar die wel naadloos geïsoleerd moeten worden.
Na-isoleren spouwmuur
Voor het na-isoleren van een spouwmuur is inblaasisolatie ideaal. Na-isoleren betekent precies wat de naam zegt: het isoleren van een al bestaande spouwmuur. Vooral bij oudere woningen zijn spouwmuren vaak nog niet geïsoleerd. Hierdoor kan veel warmte verloren gaan. Door de muur na te isoleren met inblaasisolatie kan dit tegengegaan worden.
Isolatie van hellende daken
Inblaasisolatie kan ook voor de isolatie van hellende daken gebruikt worden. In dit geval wordt de isolatie tussen de houten balken van het dak geplaatst. Ook in dit geval kan de isolatie worden toegepast wanneer het dak al helemaal is afgewerkt. Door openingen te maken in de wanden en het plafond kan de inblaasisolatie aangebracht worden en kan het dak na-geïsoleerd worden.
Isolatie van houten vloeren
Houten vloeren kunnen ook door middel van inblaasisolatie geïsoleerd worden. Denk hierbij aan zoldervloeren of verdiepingsvloeren. Wanneer de vloeren nog aangelegd moeten worden maar er wel al houten balken aanwezig zijn, bijvoorbeeld in het geval van nieuwbouw of een renovatie, dan kan de isolatie tussen deze balkenconstructie geblazen worden.
Wanneer er al wel een complete vloer ligt en deze na-geïsoleerd moet worden, dan is dit ook mogelijk met inblaasisolatie. Door middel van openingen wordt de isolatie dan aangebracht tussen de dekvloer en de draagvloer.
Kiezen voor inblaas isolatie
Er zijn verschillende redenen om voor inblaas isolatie te kiezen. Je profiteert dan ook van meerdere voordelen wanneer je dit type isolatie laat aanbrengen:
- Het is een milieuvriendelijk optie
- Door goede isolatie bespaar je op energiekosten
- De plaatsing van de isolatie is snel en eenvoudig
- Je kunt de dikte van de isolatielaag zelf bepalen
- De isolatie dicht spleten, kieren en voegen af die moeilijk bereikbaar zijn
Zelf plaatsen of uitbesteden
Kun je de plaatsing van isolatie nu het best uitbesteden of is het ook mogelijk om dit zelf te doen? Voor beide opties valt wat te zeggen. Wanneer je het zelf wilt doen, is een speciale inblaasmachine huren nodig om de isolatie op de juiste manier aan te brengen. Je bespaart tegelijkertijd dan wel weer op de installatiekosten. Wanneer je beroep doet op een vakman moet je hier extra voor betalen, maar je bent wel verzekerd van een correcte uitvoering. Bovendien voorziet een vakman je van advies op maat.
De beste keuze in jouw situatie
Wat is nu de beste keuze voor jouw woning? Welk materialen kies je, welke plek in de woning wil je laten isoleren en ga je de klus zelf uitvoeren of laat je dit over aan een specialist? Het zijn allemaal afwegingen die je moet maken voordat je met woningisolatie aan de slag gaat. Het is dan ook goed om verschillende offertes aan te vragen bij isolatiebedrijven in de buurt, zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de isolatie offerte ►