Thermisch isoleren, wat houdt dat precies in? In dit artikel vind je alle informatie over de verschillende toepassingen, de materialen waarmee thermische isolatie mogelijk is en de voordelen en prijzen. Bekijk de isolatie offerte
Thermische isolatie
Er zijn verschillende soorten isolatie, maar thermische isolatie is toch wel de meest voorkomende. Dit gaat namelijk over de temperatuur in een woning of ander soort pand, en wordt ook wel warmte isolatie genoemd.
Thermisch isoleren betekent dus eigenlijk dat er op zo’n manier geïsoleerd wordt dat er in de koude maanden zo weinig mogelijk warmteverlies optreedt en zo weinig mogelijk kou van buiten naar binnenkomt. In de warme maanden is dit precies andersom. Hierdoor profiteer je van zowel een aangename binnentemperatuur als een constante binnentemperatuur en creëer je een gezond binnenklimaat.
Werking
Goede thermische isolatie zorgt ervoor dat de overdracht van thermische energie, oftewel warmte, verminderd wordt. De isolatiematerialen houden de doorstroom van warmte tegen, zodat het in de woning blijft hangen. In de warme maanden zorgt het materiaal er juist voor dat de warmte beter buiten blijft.
Verschil tussen thermische isolatie en akoestische isolatie
Waar thermische isolatie of warmte isolatie dus gaat over de overdracht van temperatuur, gaat het bij akoestische isolatie over de overdracht van geluid. Geluid kan weerkaatsen in een ruimte, waardoor er galm ontstaat. Dit zorgt voor een onaangename akoestiek. Voor betere akoestische isolatie en geluidsisolatie kunnen er speciale isolatiematerialen worden geplaatst.
Toepassingen
Thermische isolatie kan op verschillende manieren toegepast worden, op meerdere plekken in de woning. Het is afhankelijk van de woning zelf en van je wensen welke toepassing in jouw situatie het best werkt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je meerdere plekken tegelijk wilt laten isoleren. We hebben alle informatie en mogelijkheden op een rij gezet.
Dakisolatie
Thermische dakisolatie kan zowel via binnen als buiten toegepast worden. Hiervoor kunnen diverse materialen worden gebruikt, waaronder isolatieplaten en purschuim. Bij thermische dakisolatie langs binnen wordt het materiaal tegen het dak aan geplaatst. Voor luchtdichte isolatie worden er daarna dampschermen tegenaan geplaatst.
Waarom is thermische dakisolatie nu zo belangrijk? Via het dak gaat veel warmte verloren wanneer deze niet goed geïsoleerd is. Warmte stijgt namelijk op en kan zonder warmte isolatie zo naar buiten ontsnappen. Hierdoor zal je meer moeten stoken, wat natuurlijk zonde is.
Vloerisolatie
Bij vloerisolatie kan het materiaal ook via twee kanten aangebracht worden, namelijk via de bovenkant en via de onderkant in de kruipruimte of kelder. Het voordeel van vloerisolatie via de onderkant is dat de vloer intact blijft. Wanneer de isolatie via de bovenkant wordt aangebracht, zal de bestaande vloer in de meeste gevallen opengebroken moeten worden. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal op de vloer geplaatst.
Muurisolatie
Bij thermisch isoleren door middel van muurisolatie, heb je de keuze uit verschillende opties:
- Binnenmuur isoleren
- Buitenmuur isoleren
- Spouwmuurisolatie
Bij spouwmuurisolatie kun je de ruimte tussen de twee muren, die de spouw wordt genoemd, opvullen met isolatiemateriaal. Vaak wordt dit bij de bouw van een pand gedaan, maar als het om een oud pand gaat, kan het zijn dat deze nog niet geïsoleerd is. In dat geval kan na-isolatie toegepast worden.
Bij het isoleren van de buitenmuur, wat ook wel buitengevelisolatie genoemd wordt, wordt er aan de buitenkant van de muur isolatiemateriaal aangebracht. Dit kun je dan laten afwerken met bijvoorbeeld stucwerk of gevelplaten. Een binnenmuur isoleren kan door middel van een voorzetwand of door isolatieplaten die direct aan de muur gelijmd worden.
Zoldervloerisolatie
Wil je liever niet het dak isoleren? Dan is thermische isolatie zoldervloer een goed alternatief. De zoldervloer isoleren kan op verschillende manieren en met diverse materialen, afhankelijk van je wensen en budget. De kosten van zoldervloerisolatie liggen bovendien lager dan bij dakisolatie. Zeker wanneer de zolder niet gebruikt wordt en het dus niet erg is als het in de winter koud blijft en in de zomer warm, is de zolder isoleren een zeer goede optie voor thermische isolatie.
Isolerende beglazing
Ramen en deuren zijn ook plekken waar warmte verloren kan gaan en tocht naar binnen komt. Het is dan ook belangrijk om ramen en deuren goed te isoleren. Wanneer je het echt goed wilt aanpakken, kun je het best isolerende beglazing gebruiken.
Heeft de woning bijvoorbeeld nog enkel glas? Dan is het goed om dubbel glas of hoogrendementsglas te overwegen. Via enkel glas kan namelijk veel warmte verloren gaan. Voor het afdichten van kieren en naden bij de ramen kunnen tochtstrips gebruikt worden.
Materialen
Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het thermisch isoleren van een woning, maar welk materiaal is nu geschikt voor welke toepassing? In de meeste gevallen kunnen er meerdere soorten isolatiematerialen toegepast worden. Het is dan dus afhankelijk van je wensen, budget en mogelijkheden welk isolatiemateriaal je kiest voor thermische isolatie.
EPS
EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, en wordt ook wel tempex of piepschuim genoemd. Het materiaal bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen. Door de stilstaande lucht die opgeslagen zit in het materiaal, kan het uitstekend voor thermische isolatie gebruikt worden en heeft het een hoge isolatiewaarde. EPS is in verschillende vormen verkrijgbaar, waaronder als EPS platen en EPS parels.
XPS
XPS wordt net als EPS gemaakt van polystyreen, en staat voor geëxtrudeerd polystyreen hardschuim. Het verschil tussen EPS en XPS is het productieproces. XPS wordt gemaakt in een continu extrusieproces. Hierdoor ontstaat er materiaal waarbij elke cel omsloten wordt door polystyreenwanden. Het materiaal is goed bestand tegen vocht en schimmels en wordt dan ook vaak op vochtige plekken toegepast.
Minerale wol
Andere materialen die geschikt zijn voor thermische isolatie, zijn steenwol en glaswol. Deze soorten wol vallen onder minerale wol. Van de zachte materialen worden isolatieplaten of isolatiedekens gemaakt, die op verschillende plekken kunnen worden aangebracht. Glaswol en steenwol hebben zowel een goede thermische isolatie als geluidsisolatie en akoestische isolatie. Bovendien is het materiaal bestand tegen schimmels, omdat het geen vocht opneemt.
Purschuim
Purschuim bestaat uit twee chemische componenten. Deze componenten worden gemengd, wat zorgt voor een chemische reactie, waarna er purschuim ontstaat. Het schuim is spuitisolatie, wat betekent dat het gespoten wordt aangebracht. Daarna zet het uit en verhardt het schuim, waardoor er een naadloze isolatielaag ontstaat. Gespoten pur schuim kan snel en eenvoudig toegepast worden en dicht zelfs de kleinste kieren en naden af. Daarnaast heeft het een hoge isolatiewaarde.
Isolerende chape
Een isolerende chape is isolatiemateriaal dat tussen twee lagen van de vloer wordt geplaatst. Dit zorgt voor optimale thermische isolatie, maar heeft ook een akoestische werking. Er zijn verschillende materialen die voor een isolatiechape gebruikt kunnen worden:
- Purgranulaten
- Polystyreenkorrels
- Schuimbeton
- Argexkorrels
Natuurlijke isolatiematerialen
Wist je dat je ook kunt isoleren met natuurlijke materialen? Op deze manier kun je een woning duurzaam isoleren. Deze materialen zijn recyclebaar en kosten het minste energie om te maken. Er zijn verschillende natuurlijke isolatiematerialen verkrijgbaar:
- Houtvezelisolatie: Dit zijn isolatieplaten die gemaakt worden van houtsnippers. Het materiaal heeft een ademende structuur en houdt warmte vast. Houtvezelisolatie is een vorm van cellulose isolatie. Dit is isolatiemateriaal dat bestaat uit gerecycled krantenpapier, wat het zeer duurzaam maakt.
- Hennep isolatie: Dit isolatiemateriaal heeft goede isolatiewaarden en is ook nog eens composteerbaar en recyclebaar. Daarnaast is hennep isolatie ademend en heeft het geluidsabsorberende eigenschappen.
- Katoen isolatie: Deze vorm van isolatie wordt gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken en is daardoor zeer duurzaam. Het materiaal kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, is flexibel, geluidsisolerend en zeer licht.
- Vlas isolatie: Vlas isolatiemateriaal is zeer duurzaam, doordat het natuurlijk afbreekbaar en volledig herbruikbaar is. Bovendien is het een licht maar tegelijkertijd sterk materiaal, dat vochtregulerend is en makkelijk verwerkt kan worden.
Dikte van materialen
Naast het soort isolatiemateriaal is ook de dikte van het materiaal belangrijk. Hoe dik de isolatielaag uiteindelijk moet worden, is onder andere afhankelijk van het isolatiedoel, de plek waar het isolatiemateriaal geplaatst wordt en hoeveel beschikbare ruimte je hebt. Voor muur- en vloerisolatie kan een dikte van zo’n 10 tot 15 centimeter aangehouden worden en voor dakisolatie is dit gemiddeld 15 tot 19 centimeter.
Voordelen
Het thermisch isoleren van een woning of ander pand brengt verschillende voordelen met zich mee. Je neemt energiebesparende maatregelen en profiteert zo van:
- Een lager energieverbruik
- Minder verbruik van fossiele brandstoffen
- Gezonder binnenklimaat
- Hoger wooncomfort
Minder warmteverlies en energieverbruik
Door goede isolatie blijft de warmte beter hangen in de woning en in de zomer blijft de warmte juist beter buiten. Hierdoor zal er minder warmte verloren gaan en hoef je dus ook minder te stoken, waardoor je vanzelfsprekend een lagere energierekening krijgt. Ook verbruik je minder fossiele brandstoffen en gaat de CO2-uitstoot omlaag.
Fijn binnenklimaat en wooncomfort
Door isolatie neemt de kans op vocht- en schimmelproblemen ook af, waardoor de lucht binnen gezonder is. Doordat de warmte beter blijft hangen, profiteer je ook van een constante en aangename temperatuur, wat weer ten goede komt van het wooncomfort.
Prijzen
Wanneer je je woning gaat isoleren, wil je natuurlijk weten met welke prijzen je rekening moet houden. Hoe duur is isolatie nu precies? Hoe snel kun je het daarnaast terugverdienen? De prijzen van isolatie zijn afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan het materiaal, de plek van isoleren en de grootte van het te isoleren oppervlak, maar ook het recht op een mogelijke subsidie. De uiteindelijke prijs wordt dus bepaald door verschillende aspecten.
Investeringssubsidie duurzame energie
Voor het isoleren van een woning kun je een subsidie aanvragen bij de overheid. Dit is de zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), waar verschillende energiebesparende maatregelen onder vallen. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, kun je met de subsidie (een deel van) de isolatie van de woning financieren.
Isolatiebedrijf inschakelen
De prijs voor isolatie is ook afhankelijk van het isolatiebedrijf dat je kiest. Elk bedrijf hanteert weer andere prijzen voor het materiaal en de plaatsing. Zit het bedrijf bij jou in de buurt? Dan zullen de voorrijkosten lager uitvallen dan bij een bedrijf dat verderop gevestigd is. Worden er daarnaast kosten in rekening gebracht voor eventuele voorbereidende werkzaamheden en de afwerking van de isolatie? Dan heeft dit ook weer invloed op de prijs.
Isolatie zelf plaatsen
In sommige gevallen kun je isolatiemateriaal ook zelf aanbrengen. In de meeste situaties is het toch aan te raden om een specialist in te schakelen. Zo ben je verzekerd van een correcte uitvoering, zodat de woning optimaal geïsoleerd is.
Om bovendien in aanmerking te komen voor eerder genoemde subsidie, is het een voorwaarde om de isolatie te laten plaatsen door een deskundige. Vraag daarom verschillende offertes aan bij bedrijven in de buurt en ontdek wat de mogelijkheden en gemiddelde prijzen zijn.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de isolatie offerte ►