Er zijn veel mensen die de afgelopen jaren voor een warmtepomp hebben gekozen. Een warmtepomp heeft voordelen, maar natuurlijk heeft ook een warmtepomp nadelen. In dit artikel zetten we de nadelen van een warmtepomp voor je op een rijtje, zodat je een goede keuze kunt maken. Bekijk de warmtepomp offerte
Soorten warmtepompen
Er bestaan vijf verschillende soorten warmtepompen. Elke warmtepomp beschikt over verschillende nadelen. De vijf soorten warmtepompen zijn: de lucht-lucht warmtepomp, de lucht-water warmtepomp, de water-water warmtepomp, de hybride warmtepomp en de grond-water warmtepomp. Hieronder zullen we deze verschillende nadelen per soort warmtepomp voor je toelichten!
Nadelen warmtepomp
Naast voordelen heeft ook een warmtepomp nadelen. Nu zullen we de nadelen van een warmtepomp hieronder voor je op een rijtje zetten en verder toelichten.
Lucht-lucht warmtepomp
De nadelen van de lucht-lucht warmtepomp zijn met name de volgende:
1. Niet elke woning is geschikt voor deze warmtepomp. Je woning moet namelijk aan verschillende eisen voldoen. Onder andere is het belangrijk dat je woning beschikt over goede isolatie. Wanneer je huis onvoldoende geïsoleerd is of beschikt over slechte isolatie, zal door de lagere temperaturen de warmte verloren gaan door ramen en muren. Goede isolatie is dus erg belangrijk.
2. De ruimte waarin de lucht-lucht warmtepomp geplaatst gaat worden, dient niet te groot te zijn. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, zal er ook veel warmte verloren gaan.
3. Bij deze warmtepomp is het het geval dat het rendement van de warmtepomp daalt wanneer de buitentemperatuur lager wordt. Bijvoorbeeld in de winter zal er sprake zijn van een lagere temperatuur. De lucht-lucht warmtepomp moet dan harder werken omdat het warmte uit lucht haalt. Om dit bij koude temperaturen op te warmen, kost veel energie. Om die reden zullen je energiekosten in de winter ook hoger liggen.
4. Het is niet mogelijk om de lucht-lucht warmtepomp aan te sluiten op bestaande verwarmingsinstallaties. Bij bestaande verwarmingsinstallaties kun je denken aan vloerverwarming en radiatoren. De prijs voor een lucht-lucht warmtepomp zal hierdoor wat hoger zijn gezien een hele nieuwe installatie moet worden aangebracht.
Lucht-water warmtepomp
Bij de nadelen van lucht-water warmtepompen kun je denken aan de volgende:
1. Eigenlijk is ook bij deze warmtepomp het geval dat het rendement in de winter lager ligt. Bij een lagere temperatuur verwarmt deze je huis dus minder goed.
2. Een goede isolatie van je woning is nodig bij deze warmtepomp. Wanneer dit niet het geval is, zal de warmtepomp niet efficiënt werken.
3. Een ander nadeel van de lucht-water warmtepomp kan zijn is dat deze warmtepomp geluid maakt. De warmtepomp maakt geluid omdat de buitenunit over een ventilator beschikt die geluid produceert wanneer deze aan het draaien is. Wel is het zo dat het geluid binnen meestal redelijk meevalt. Daarnaast biedt de lucht-water warmtepomp de mogelijkheid om er een geluiddempende omkasting omheen te laten plaatsen. Dit beperkt de geluidsoverlast.
Dit is wel vaak de beste soort warmtepomp voor het verwarmen van een zwembad.
Water-water warmtepomp
Een water-water warmtepomp heeft weer andere nadelen dan de bovenstaande warmtepompen. Dit zijn namelijk de nadelen van deze warmtepomp:
1. Helaas is de investering die nodig is voor deze warmtepomp niet al te laag. Je moet namelijk diep boren voor de water-water warmtepomp. Dit brengt hoge kosten met zich mee.
2. Een water-water warmtepomp is een elektrische warmtepomp met een hoog stroomverbruik. Het water moet diep gepompt worden. Wel kun je door middel van het opwekken van zonne-energie met zonnepanelen bijvoorbeeld besparen op je elektriciteitskosten.
3. Je hebt voor een water-water warmtepomp meestal een vergunning nodig om deze te laten plaatsen. Wel kan dit verschillen per gemeente. Wanneer je een ‘open’ installatie van een warmtepomp wil laten plaatsen, heb je vaak een vergunning nodig. Er moet bij een water-water warmtepomp namelijk tientallen meters in de grond worden geboord.
Verder lopen de kosten bij deze warmtepomp op omdat er grondwaterheffing betaald moet worden.
Hybride warmtepomp
Dit zijn voornamelijk de nadelen van een hybride warmtepomp:
1. De hybride warmtepomp verwarmt door middel van elektriciteit. Daarom zijn de energiekosten voor deze warmtepomp hoger.
2. Ook de hybride warmtepomp werkt met een buitenunit. Deze kan zorgen voor geluidsoverlast.
3. De investering die nodig is voor een hybride warmtepomp is relatief hoog. Het is namelijk een van de meest prijzige warmtepompen om aan te schaffen.
4. Als laatste ben je bij de hybride warmtepomp nog steeds afhankelijk van gas. Dit kan ook als een nadeel worden beschouwd.
De hybride warmtepomp wordt verplicht gesteld vanaf 2026.
Grond-water warmtepomp
Hieronder worden de nadelen van een grond-water warmtepomp toegelicht:
1. Een grond-water warmtepomp heeft een vrij groot grondoppervlak nodig. Niet iedereen heeft dit tot zijn beschikking, dus kan dit zeker als nadeel beschouwd worden.
2. De investering voor een grond-water warmtepomp is vrij hoog.
3. De buizen van een grond-water warmtepomp liggen niet diep. Hierdoor is deze warmtepomp gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het duurt dan bij koude temperaturen langer om je woning op te warmen met deze warmtepomp. Een manier om dit toch wat sneller te laten gaan is door radiatoren te laten plaatsen die over een interne ventilator beschikken.
4. Ook bij deze warmtepomp is er sprake van een open-installatie waardoor je in veel gevallen een vergunning nodig hebt.
Algemene warmtepomp nadelen
De nadelen hierboven passen vooral bij specifieke typen warmtepompen. Echter zijn er ook nog een paar nadelen waar sprake van is bij alle soorten warmtepompen.
Extra verwarming nodig
Een warmtepomp werkt op een lagere temperatuur dan andere verwarmingssystemen. Om dit op te vangen, heb je dan ook een groter oppervlak aan bestaande radiatoren of vloerverwarming nodig.
Moeilijk te vervangen
Bij de installatie van een warmtepomp is het vaak nodig dat ook andere verwarmingsonderdelen vervangen of aangeschaft moeten worden. Dat kan een warmtepomp ongunstig maken, omdat een warmtepomp niet aangesloten kan worden op de al aanwezige centrale verwarming. Wat je bijvoorbeeld dus ook aan moet schaffen naast een warmtepomp zijn bijvoorbeeld vloerverwarming en lage temperatuurradiatoren.
Veelgestelde vragen
Is verwarmen met een warmtepomp goedkoper dan gas?Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de warmtepomp offerte ►